La República ha guanyat el 155

Esquerra Republicana fa el seu millor resultat des de 1978 amb 32 diputats, després d’una de les campanyes més complicades de la seva història amb el candidat a la presó.

La secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, ha destacat des de l’Estació del Nord de Barcelona, seu electoral de la formació per a aquest 21-D, que “la República ha guanyat el 155”. L'independentisme ha mantingut la majoria absoluta parlamentària amb 70 diputats i 2.063.361 vots, més que el 2015. "Els ciutadans han votat llibertat! Hi ha hagut una participació rècord. En unes condicions en les quals tothom ens deia que era impossible, hem aconseguit més vots que al 2015", ha proclamat Rovira.

La secretària general ha animat els partits independentistes a posar-se d'acord de seguida per formar Govern: “Cal formar un Govern republicà tan ràpid com sigui possible”. Rovira ha destacat que cal posar-se a treballar immediatament per recuperar les institucions. "Ara ens cal reobrir el Parlament i ser lleials al mandat democràtic. Ens cal constituir el govern republicà per tornar les institucions a les mans de la gent d'aquest país", ha afirmat la secretària, que també ha reclamat “el retorn dels exiliats”.

Rovira ha demanat a Rajoy que faci el favor de seure a negociar: "Aquesta nit l'independentisme ha tornat a guanyar. Rajoy ha perdut les eleccions. Rajoy les va plantejar com un plebiscit a l'article del 155 i avui la República ha guanyat al 155!", ha afirmat. “Ara Rajoy farà el favor de seure a una taula de negociació? Respectarà el joc democràtic? Com a demòcrata, l'ha de respectar. Retiri el 155, alliberi els presos polítics i negociï!", ha afegit.

Un resultat rècord
L'Esquerra Republicana liderada per l'empresonat Oriol Junqueras ha aconseguit el rècord de la història de la formació des de la reinstauració de la democràcia en aquestes eleccions amb 32 diputats i 929.407 vots. Fins ara, el rècord era de 2003 amb l'Esquerra liderada per Carod-Rovira amb 544.324 vots i 23 escons.

El 2012, última convocatòria que ERC va afrontar en solitari, Oriol Junqueras, que estrenava lideratge, va tornar a les xifres de Carod-Rovira amb 496.292 vots i 21 diputats. L'any 2015 la formació es va presentar en coalició amb Convergència a Junts pel Sí i va obtenir 62 diputats en total i 1.620.973 vots.