Josep Maria Jové, al Parlament / Marc Puig
Josep Maria Jové, al Parlament / Marc Puig

Aragonès defensa fer de cada dia 8 de març per garantir drets i oportunitats

Que els homes no siguin mers espectadors perquè "en la immensa majoria dels casos, som els homes els causants de les violències" contra les dones. I "ser aliats de la resolució és clau; aliats sí; alliçonadors, mai", ha afirmat el president del grup parlamentari d'Esquerra Republicana, Josep Maria Jové, l'endemà del 8 de març durant la sessió de control al Parlament.

Jové ha intervingut al ple en clau feminista "no per parlar en nom d'elles, ni per elles" sinó per apel·lar a la correponsabilitat dels homes per avançar cap a una normalitat "justa, sense violències, ni discriminacions; una normalitat feminista". Els diputats i les diputades republicans, que volen transformar el paradigma social, han posat sobre la taula que segueixen vigents, contra les dones, diverses formes de violència i desigualtats.

"Els homes ens hem d'adonar que en som la causa; que contribuïm a sostenir un sistema que discrimina i oprimeix; el patriarcat; ens hem d'adonar dels terres que les enganxen, que hem posat i mantenim nosaltres; que el seu sostre de vidre és el nostre terra llis", ha constatat Jové.

I en aquest sentit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha intervingut a l'hemicicle per reiterar que cal fer de cada dia un 8 de març per garantir drets i oportunitats. "El patriarcat i la desigualtat entre homes i dones no és un fenomen natural, caigut del cel, és el resultat d'unes determinades relacions socials, d'un determinat sistema de poder polític i també de dominació econòmica; i per tant com que les causes són socials, no naturals, està a les nostres mans canviar-ho", ha afirmat el president.

  Jové apel·la a la corresponsabilitat dels homes per avançar cap a la normalitat feminista: 'El sostre de vidre de les dones és el nostre terra llis'

Jové ha llistat algunes d'aquestes desigualtats com ara la obstètrica -el dret a un avortament quirúrgic encara no està garantit a tot Catalunya-, la bretxa salarial, el biaix de gènere de les guerres i interseccions com el racisme, la lgtbifòbia, l'edat, la classe, o la pressió estètica que multipliquen les desigualtats.

?Recupera les seves intervencions, aquí