Marta Vilalta, al Parlament, durant el debat d'investidura
Marta Vilalta, al Parlament, durant el debat d'investidura

Recopilem les principals frases del discurs de la secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, en el ple d’investidura d’aquest divendres al Parlament de Catalunya

  1. Des d’Esquerra Republicana hem tingut molt clar que la millor recepta al moment actual de complexitat, i essent fidels al mandat de les urnes, era l'articulació d'un acord ampli. Hem assumit i volem assumir tota la responsabilitat des de l’independentisme. Hem esmerçat tota l'energia a construir un acord representatiu de les urnes per fer un govern estable, just, social, garant de drets i llibertats. Un Govern liderat per Pere Aragonès, i sustentat sobre el 52%. Un govern fet per i per a tothom.
  2. La nova Generalitat republicana, social, justa, independentista i republicana que tenim a tocar, avui, de moment, no es materialitzarà per l’abstenció de Junts per Catalunya. Amb tota la voluntat constructiva: qui no vol un acord, busca excuses. I qui el vol, com nosaltres, busca solucions i fa propostes.
  3. Amb l’acord entre la CUP i Esquerra Republicana obrim una porta que ens permet entrar a una nova etapa. És un bon acord tant en clau social com nacional. Serveix per posar la primera pedra per fer front a l'emergència habitacional, per reforçar l'atenció primària, per canviar el model d'ordre públic i per preparar el nou embat democràtic.
  4. Som hereus i hereves de la Generalitat republicana dels anys 30, i voler recuperar aquell esperit transformador que va inspirar-nos el 1931. Si llavors va ser un avenç social i nacional transformador, ara, també volem que ho sigui. Quan Esquerra Republicana lidera, el país avança.
  5. El moment és greu, advers i complicat per les crisis, la pandèmia, i tota la gent que ho pateix. Però, com deia Manuel de Pedrolo al llibre 'Quan cal, hi som tots!', “Catalunya sempre ha ressorgit després dels grans temporals, ho farà un cop més”. Per això, ara, malgrat els moments d’incertesa, també és i volem que sigui un moment d’esperança, de renéixer, de refer, de reconstruir, de transformar.
  6. La nova Generalitat republicana serà un govern al costat de la gent, progressista i transformador, profundament feminista, desacomplexadament ecologista i radicalment democràtic. El que ens mou és ajudar la gent i ajudar aquest país, i per això serem sempre garants de drets i llibertats, a tot arreu.
  7. Avui, i cada dia, tenim ben present que al nostre país hi ha 3.000 persones represaliades per ser independentistes. I això s’ha d’acabar i s’ha de poder resoldre democràticament. Volem passar de la judicialització a la política; de les amenaces al diàleg i la negociació; de les sentències a la democràcia; i de les inhabilitacions, de la presó i l’exili a l’amnistia.
  8. Senyors i senyores socialistes, deixin d'alinear-se amb el bloc del 155, el bloc que tapa les vergonyes de la monarquia corrupta; el bloc que tria abans vetar la llei d’amnistia que derogar la llei mordassa; el bloc que prefereix seguir reprimint l’independentisme que fer un cordó sanitari a l’extrema dreta. Poden triar si segueixen enfortint aquest bloc o sumar-se als consensos majoritaris del país, en el camí del diàleg, de la democràcia i de l'amnistia.
  9. Pere, avui has fet un discurs i un debat digne del president de Catalunya. Has demostrat que tens el país al cap, la força a les mans i el coratge al cor. Avui no hi haurà els vots necessaris, però les esperances no es poden ajornar eternament. Ni es pot abaratir el somni d’un país millor per mirades partidistes. Allò que sembla impossible, només triga una mica més a arribar.
  10. Com diu Raül Romeva, amb el cap ben alt, la mirada llarga, el verb serè i la mà estesa, per avançar amb pas decidit cap a la República Catalana de llibertat, justícia i prosperitat per a tothom.

 Vilalta es dirigeix en un hemicicle, provisionalment a l'auditori del Parlament, durant el debat d'investidura
Vilalta es dirigeix en un hemicicle, provisionalment a l'auditori del Parlament, durant el debat d'investidura

🎥Recupera la intervenció de Marta Vilalta, aquí 👇