El Parlament dona el primer aval als pressupostos: 'Responem a necessitats immediates i alhora aixequem la mirada per impulsar transformacions de futur'

La consellera Mas Guix presenta els comptes al Parlament i fa una crida a tots els grups parlamentaris a oferir més recursos a la ciutadania

Els pressupostos de la Generalitat han rebut aquest dimarts el primer vistiplau del Parlament. El debat al ple ha servit per donar llum verda a la tramitació que arrencarà a partir d'ara a la cambra catalana i que culminarà el 10 de març amb l'aprovació final dels números que ha defensat la consellera d'Economia, Natàlia Mas Guix.

Durant el debat pressupostos, Mas Guix ha defensat l'aprovació dels comptes de la Generalitat perquè combinen tant una mirada a curt termini, "urgent i necessària", per donar resposta a les necessitats més immediates de ciutadania i empreses i alhora una mirada més llarga per impulsar transformacions a futur.

Mas Guix, que ha apuntat que l'economia catalana mostra "signes de resiliència que permeten tenir una mirada moderadament optimista", ha fet una crida a tots els grups parlamentaris a sumar-se a l'aprovació dels pressupostos, especialment als que són partidaris d'una República Catalana. I ho ha fet explicant que els eixos que guien els números són els de prosperitat compartida, transformació verda i escut social.

La consellera d'Economia ho ha desgranat amb xifres sobre ajuts al lloguer, prestacions socials, reforç a la primària i reduir les llistes d'espera a la dependència i amb mesures per desplegar el Pacte nacional per a la indústria, reduir les taxes universitàries i enfortir l'equitat territorial amb fibra òptica arreu del país

"Quin sentit pot tenir privar els catalans d'un augment en prestacions socials? Privar-los de més recursos per la transició verda, millor equipaments o recursos per sumar molts més docents i professionals sanitaris?", s'ha preguntat Mas Guix

Què implica un 'no' als pressupostos?
Més enllà de les inversions sectorials, també implica deixar d'invertir territorialment en projectes concrets per a comarques i municipis: 350 milions directes a la ciutat Barcelona o projectes específics com remodelar l'Hospital General de Vic o l'ampliació del de Tortosa.

En aquest mateix sentit, la portaveu parlamentària d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha fet una crida a entomar els pressupostos de la Generalitat com una oportunitat, enlloc de mantenir-se'n al marge i escollir una opció de bloqueig. Per això ha advertit a Junts especialment que l'esmena a la totalitat que han presentat no es basa en el contingut: "Haurien de reconèixer que no hi ha cap mesura al Pressupost que puguin dir que és dolenta o que hi estan en contra, ha afegit Vilalta.

Llei de Mesures

De fet, el ple d'aquest dimarts han servit per donar també l'aval del Parlament a una segona llei que es treballa en paral·lel a la de pressupostos. La llei de Mesures que acompanyen els comptes i que també s'ha votat per primer cop i que ha de servir per reforçar l'escut social amb mesures comnel pla pilot de la renda bàsica universal, l'erradicació de l'amiant o la gratuïtat dels bitllets de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya per a menors de 4 anys.

"Per poder arribar a la República Catalana necessitem fer-ho més forts, consolidant estructures, fent que els catalans i catalanes, tots, visquin millor i que ningú no es quedi enrere. I això, la gent d'Esquerra Republicana ho tenim molt clar: independència i justícia social són cares de la mateixa moneda; volem arribar-hi, i tant, però el que per nosaltres també és fonamental és que hi volem arribar totes.", ha assegurat la diputada Raquel Sans en l'últim dels debats parlamentari d'aquest dimarts.