Esquerra Republicana dona suport als eurodiputats Puigdemont i Comín i reclama justícia per a Junqueras: 'Tenim la raó'

Torrent i Bosch encapçalen una delegació de republicans que s'han desplaçat aquest dilluns a Estrasburg

Esquerra Republicana ha exigit aquest dilluns que Oriol Junqueras, president d'Esquerra i empresonat a Lledoners, pugui ser eurodiputat de ple dret. Així ho han reclamat els republicans tres dies després que el Suprem li denegués la immunitat malgrat que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) havia dictaminat que en tenia des que va sortir elegit al maig. "Hem vingut a reclamar justícia, tenim la raó", ha exclamat el president del Parlament, Roger Torrent, que al costat del conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, encapçalen la delegació d'Esquerra que s'ha desplaçat a Estrasburg. Els republicans s'hi han desplaçat per donar suport al president Carles Puigdemont i a Toni Comín, que finalment podran prendre possessió de l'escó d'eurodiputats.

Torrent ha denunciat davant de les institucions europees que Junqueras no pugui exercir els seus drets de representació política perquè les autoritats espanyoles el mantenen a presó, "il·legalment, situant-se fora de la jurisdicció europea", perquè no aplicar la sentència del TJUE. "És clara i diàfana, Junqueras és eurodiputat i hauria d'estar en llibertat", ha advertit.

En aquest context, el president del Parlament ha carregat contra la cúpula judicial espanyola per posar en risc els principis fundacionals de la Unió i d'integració europea. "N'hauria de ser conscient Europa: no es fa cas a una sentència d'un tribunal jeràrquicament superior i s'està posant en risc la separació de poders perquè es permet que un tribunal interfereixi a la composició de la cambra, i a la sobirania del Parlament Europeu", ha conclòs Torrent.

En aquesta mateixa línia, el conseller d'Acció Exterior ha insistit que, tal com han pogut fer finalment avui Puigdemont i Comín, també Junqueras hauria de ser a Estrasburg i Brussel·les per representar els seus electors políticament i per exercir la democràcia. "Des de l'exili, a Puigdemont i Comín se'ls ha respectat com a ciutadans lliures en una Europa lliure; Junqueras no pot perquè les autoritats espanyoles el mantenen a presó; és l'única diferència i no és acceptable", ha conclòs en advertir també de la desobediència del Suprem als tribunals europeus.

Torrent, que a la tarda es reunirà amb els vicepresidents de l'eurocambra Heidi Hautala i Dimitrios Papadimoulis, i Bosch han rebut Puigdemont i Comín a l'entrada al Parlament Europeu, a la seu d'Estrasburg. També hi eren l'eurodiputada Diana Riba; el líder d'Esquerra a Barcelona i exeurodiputat, Ernest Maragall; i la delegada del Govern a Brussel·les, Meritxell Serret, entre d'altres.

Etiquetes