Junqueras: 'Més que mai, davant la repressió que patim, la independència és un deure'

El president d'Esquerra Republicana, Rovira i Aragonès, exigeixen l'amnistia per posar fi a la repressió, també a la del Tribunal de Cuentas

"La independència no només es deriva dels principis democràtics i dels drets humans; sinó que la independència és un deure. I ara, més que mai, davant de la repressió que patim, la independència és un deure que tenim amb el conjunt de la societat; [...] i és l'única garantia que tenim per fer-nos veritablement lliures". Són paraules del president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, aquest dilluns en participar en un consell nacional del partit, extraordinari i presencial, al costat de Carme Forcadell, Dolors Bassa i Raül Romeva després de sortir de la presó on han estat gairebé quatre anys.

Al seu discurs, Junqueras s'ha mostrat satisfet per recuperar temps amb la família sense el condicionant de la presó -"segur que us ho podeu imaginar"- però ha insistit que la repressió contra l'independentisme no s'ha acabat ni de bon tros. De fet, ha citat tant les persones que hi ha a l'exili com també les que aquest dimarts s'enfronten al Tribunal de Cuentas. "La repressió no es mesura en una xifra sinó que també s'ha de mesurar en el patiment que genera en persones que no han tingut res a veure" amb l'1-O ni el Govern, ha apuntat posant en el punt de mira els embargs econòmics contra l'independentisme.

Queda doncs molt de camí per aconseguir aquesta "pau en un sentit ampli, pau en la dignitat com a persones"; i el final del camí és l'amnistia, ha reblat Junqueras. "Avui nosaltres som una mica més lliures, però no deixarem de lluitar en cap moment per la llibertat de tots els nostres i la llibertat del nostre país", ha insistit.

També ho ha fet la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, des de l'exili a Ginebra. "Demà mateix, davant del Tribunal de Cuentas, aquest òrgan poc democràtic, molt arbitrari, molt fosc i opac, començarà a encausar moltíssimes persones més que han servit a les institucions democràtiques de Catalunya. Demà mateix, moltes famílies veuran perillar el seu propi patrimoni familiar, moltes persones menors veuran com es comprometen el seu futur. Un dia el Govern espanyol van decidir travessar la línia vermella de la repressió política i això té difícilment un pas enrere. Per tant, la nostra lluita seguirà, perquè l'amnistia és l'única solució possible", ha afirmat.

En un vídeo, la dirigent dels republicans ha reivindicat "els ideals intactes" tot i els intents per "silenciar i amenaçar" el projecte independentista. "Som molt més fortes avui, superant la repressió i lluitant-hi cada dia", ha dit. Sobretot perquè els pronunciaments internacionals i europeus dels darrers dies reclamen posar fi a una persecució política injusta, i moltes veus evidencien també el dret a decidir en referèndum l'aposta per la República Catalana.

Precisament això és el que defensa el president de la Generalitat, Pere Aragonès. "El full de ruta del Consell d'Europa és el que portarem demà a la Moncloa; que Espanya compleixi amb el Consell d'Europa", ha assegurat. Per això el també coordinador nacional d'Esquerra Republicana ha insistit en l'amnistia com la clau necessària per a una "negociació franca i honesta per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat". "Només hi portarem una proposta: l'oportunitat de fer un referèndum sobre la independència per decidir democràticament sense l'amenaça de les porres ni les detencions; que aquest país pugui decidir en llibertat", ha conclòs.