Esquerra Republicana celebra l’acord al Parlament per garantir més eines contra la sequera

Villalbí: “Avui és un bon dia, perquè tenim un acord per oferir al país. Avui estem més a prop de la gent i del món local”

El grup parlamentari d’Esquerra Republicana celebra l’acord al Parlament per tirar endavant la llei de mesures contra la sequera. El nou marc legal permetrà complementar el decret que el Govern de Pere Aragonès ja va impulsar durant el mes de març i que facilita les eines necessàries per combatre la situació de crisi actual.

El diputat republicà Eugeni Villalbí ha reivindicat el treball conjunt que els grups parlamentaris han realitzat durant els darrers dies per construir un marc d'acord, des que dimarts l’hemicicle va acordar tramitar el projecte de llei per lectura única. “La situació és molt greu, i per això arribar a acords és encara més important”, ha dit Villalbí.

Després del marc d’acord aconseguit al Parlament a l'últim minut, la llei incorporarà mesures per fer front a la sequera en diferents àmbits, com línies d’ajuts al món local, inversions en obres prioritàries o mecanismes que garanteixin el compliment del Pla de Sequera, com el règim de sancions amb caràcter dissuassori. En aquest context, doncs, el desllorigador comú sobre el règim sancionador genera un consens entre tres grups parlamentaris: condicionar les sancions a la publicació de l'ordre de subvenció dels ajuts. Aquestes i altres iniciatives complementaran les accions que el Govern ja està implementant des de fa mesos, sobretot des que el setembre del 2021 va activar el Pla de Sequera.

 El diputat republicà Eugeni Villalbí ha defensat l'acord per fer front a la sequera. GERARD MAGRINYÀ
El diputat republicà Eugeni Villalbí ha defensat l'acord per fer front a la sequera. GERARD MAGRINYÀ

Villalbí ha celebrat, doncs, que la cambra hagi encarrilat un consens ampli al voltant de la gestió de l’aigua. “Avui és un bon dia perquè tenim un acord per oferir al conjunt del país. Avui estem més a prop de la gent, de la pagesia, de la ramaderia i del món local”, ha dit el diputat republicà.

Les negociacions per desllorigar l’acord parlamentari s’han allargat tota la setmana. De fet, el debat sobre les diferents mesures contra la sequera han continuat des de la cimera de l’aigua que el Govern va convocar el passat 31 de març. En aquest sentit, Esquerra Republicana insisteix que la cimera ja hagués pogut desencallar l’equilibri entre els diferents grups parlamentaris, tenint en compte els acords finals d'aquest dijous, amb l’objectiu de guanyar dies a la sequera. “Per què van dinamitar la cimera i els acords que es plantejaven si eren els mateixos que es plantegen ara? Jo em quedo amb l’acord, amb el consens, amb el treball conjunt que hem tingut i els punts d’acord que hem estat capaços i capaces de trobar”, ha conclòs.