Jordi Orobitg, al centre, amb els diputats Josep Rius i Montserrat Vinyets
Jordi Orobitg, al centre, amb els diputats Josep Rius i Montserrat Vinyets

Els tres grups parlamentaris volen fonamentar jurídicament la denúncia i tracen el camí per portar la vulneració de drets a instàncies europees

Esquerra Republicana, Junts i la CUP-NCG, membres de la Mesa de la comissió que investiga el cas Pegasus, tornen a elevar a Fiscalia les incompareixences d'alts representants de l'estat espanyol al Parlament d'acord amb l'article 68 del reglament del Parlament.

Aquest dijous ho havien de fer, citats per segona vegada, l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy; l'exvicepresidenta i ministra de la Presidència del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaria, l'exdelegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, i de qui ho va ser entre 2016 i 2018, Enric Millo. Un cop més, aquests alts representants de l'estat espanyol han desatès la sol·licitud del Parlament evitant donar cap explicació a la institució catalana sobre la repressió exercida per part de l'estat espanyol mitjançant l'espionatge polític.

Els tres grups parlamentaris volen que aquest cop es fonamenti jurídicament la denúncia, no només donar trasllat de la decisió des de la Mesa del Parlament, sinó que es fonamenti jurídicament davant la fiscalia. I consideren que amb aquest pas se'n fa un de més en el camí de portar la vulneració de drets amb l'espionatge de Pegasus a instàncies judicials europees.

El portaveu adjunt d'Esquerra Republicana al Parlament, Jordi Orobitg, ha fet una crida a defensar els drets civils i polítics de la ciutadania com a drets fonamentals "malgrat les limitacions d'un Estat que no ha fet una transició democràtica". "No tenim un problema de reglament, tenen un problema democràtic; el marc legal del Parlament és molt clar i ells han construït una interpretació d'un organisme de part, com el Consell d'Estat, com a subterfugi per no comparèixer", ha afirmat en roda de premsa conjunta aquest dijous.

Per la seva banda, el portaveu de Junts a la comissió, Josep Rius, ha manifestat que "no compareixen perquè saben que són culpables, perquè menystenen el Parlament de Catalunya. Qui no compareix és la democràcia espanyola, incapaç de depurar les seves clavegueres".

Finalment, la diputada de la CUP Montserrat Vinyets ha conclòs: "L'abast de l'espionatge és una punta de l'iceberg, és molt greu i no tenim garanties que no estigui passant ara mateix. Per tant, ens cal més comissió Pegasus i donar compte d'aquestes desatencions a la sobirania parlamentària".