El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, durant el ple del Parlament de Catalunya
El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, durant el ple del Parlament de Catalunya

El Parlament aprova els comptes de la Generalitat liderats per Pere Aragonès per primer cop des de 2017, que permetran "més eines" per fer front a la crisi de la Covid-19

Catalunya ja té nous pressupostos. Després d'una jornada maratoniana al Parlament -amb un ple reduït de 21 diputats i amb el vot telemàtic i el vot delegat habilitats-, la cambra ha donat llum verda als comptes d'Economia que han de permetre, tres anys després, dotar de noves eines el país per enfortir l'Estat del Benestar. I ser un primer pas, per tant, per superar la crisi de la pandèmia del coronavirus.

Així ho ha defensat el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, que els ha perfilat com "la primera pedra per a la reconstrucció". "Després d'anys d'austeritat imposada i de pressupostos prorrogats, obrim una nova etapa amb un molt bon pressupost capaç de posar al dia els serveis públics, fer avançar l'estat del benestar i reforçar l'economia del coneixement; estava i estic convençut que és una oportunitat d'iniciar una nova etapa i amb un horitzó clar en la construcció de la Catalunya del futur", ha argumentat durant el debat amb els grups parlamentaris aquest divendres.

Davant del ple, Aragonès ha constat que el projecte que va esbossar el Govern a principis d'any no contemplava l'emergència que ha generat la Covid19 -"ni coneixíem que vindria" la pandèmia, ha recordat als grups. Però ha assenyalat en aquest sentit que les previsions de despesa d'aquests pressupostos suposen més eines i més recursos que no pas prorrogar els números d'ara fa tres anys.

"Més recursos i més eines per fer front a una situació d'emergència que en necessitarà molts més, ja ho sabem, però en tenim més que no pas si avui no provéssim el pressupost", ha afegit allargant la mà als grups per prioritzar conjuntament com modificar-los un cop aprovats.

És en aquest context, després d'aprovar-los amb l'abstenció dels comuns i amb "l'economia de la vida" com a eix central, que el vicepresident ha reclamat també al PSC i a la CUP que s'allunyin de "l'immobilisme" dels darrers dies i facin un pas endavant a favor del consens i d'aproximar posicions divergents. "Francament no s'entén que s'oposin a un pressupost que destina 3 de cada 4 euros a enfortir els pilars l'Estat del Benestar i molt menys en l'actual context d'emergència humanitària", ha lamentat Aragonès. Ho ha dit en anunciar també que ha encarregat un informe d'impacte gènere de la COVID-19 per a tenir-ho en compte a l'hora d'impulsar les polítiques públiques de reconstrucció.

Primera pedra i fiscalitat justa

El diputat d'Esquerra, Lluís Salvadó, ha defensat els pressupostos durant el debat amb els grups al Parlament i els ha reivindicat com un primer pas per afrontar el futur i les derivades sanitàries, econòmiques i socials que deixarà la crisi de la Covid19.

"Els canvis estructurals que necessita el nostre país no els implementarem amb aquests pressupostos; però són un pas endavant. Són la primera pedra, un bon fonament sobre el que construir el futur", ha insistit Salvadó.

En aquest context ha posat el focus en Europa i en l'Estat, i en les decisions que s'hauran de prendre per aportar recursos per transferència. Especialment a les institucions de proximitat al territori. "Les que donem resposta real a la crisi", ha puntualitzat recordant la "lentitud i la improvisació" del govern espanyol els darrers dies.

Per tot plegat, Salvadó ha advertit que caldrà un canvi de prioritats: "No podem tenir un sistema públic de protecció de la salut i de protecció social de primera divisió, i una pressió fiscal de segona divisió", ha alertat en assenyalar el paper del PSC exigint responsabilitat al Congrés que no exerceixen al Parlament.

En una línia semblant s'ha expressat la diputada republicana Raquel Sans, que al seu torn ha defensat la llei de Mesures, que fixa 'com' fer possibles els pressupostos. Amb una fiscalitat progressiva, justa i verda. "Paga més qui més té, qui més guanya i qui més contamina", ha argumentat Sans sobre les modificacions dels impostos de successions i donacions, de l'IRPF a les rendes més altes i d'un nou impost mediambiental.

Tot plegat per obtenir recursos i per què "les receptes fallides del 2008 no solucionaran els nous problemes del 2020, l'única resposta és enfortir l'Estat del benestar per no deixar ningú enrere", ha detallat. En aquest context, la diputada d'Esquerra també ha exigit a comuns i socialistes que moguin fitxa, "i ràpid", a Madrid per revertir l'infrafinançament a Catalunya de manera que augmentin també els recursos per aquesta via.

I ha llençat un missatge a Cs, després que retardés 40 dies l'aprovació dels pressupostos amb un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, per haver "posat traves" als comptes. "Avui posem fi a l'obstruccionisme", ha afegit posant en valor consensos amplis per exemple en mesures per combatre l'emergència habitacional i en impulsar un Comissionat per a la Infància.