Raquel Sans, vicepresidenta primera del Parlament: 'Defensarem els drets de tots els diputats i diputades'

Esquerra Republicana celebra l’elecció de Fernàndez com a secretari segon i que la nova Mesa es mantingui antirepressiva

Raquel Sans Guerra ha estat escollida vicepresidenta primera del Parlament, amb els vots d’Esquerra Republicana, Junts i la CUP. La diputada republicana s'integra a partir d'aquest dilluns en la Mesa de la XV legislatura i ho fa amb Juli Fernàndez Olivares com a secretari segon al costat.

Sans s'ha compromès a treballar des de la Mesa del Parlament per vetllar i garantir la representació de la ciutadania. “Defensarem els drets de tots els diputats i diputades, també i sobretot d’aquells a qui la repressió força a continuar a l’exili”, ha dit la vicepresidenta primera. Raquel Sans ha celebrat “l’acord antirepressiu i independentista” i ha defensat que “la segona institució del país pugui tenir una majoria independentista amb dos membres d’Esquerra Republicana”, ha afegit.

  Raquel Sans, vicepresidenta primera del Parlament: 'Defensarem els drets de tots els diputats i diputades'

Una Mesa antirepressiva, la prioritat d'Esquerra


Paral·lelament, el Parlament també ha escollit el diputat d’Esquerra Republicana Juli Fernàndez com a secretari segon de la Mesa. Fernàndez ha obtingut de forma acordada els vots d’Esquerra Republicana, CUP i cinc dels diputats de Junts. D’aquesta manera, la Mesa del Parlament estarà formada per quatre diputats i diputades independentistes -dos republicans i dos juntaires- i mantindrà així la majoria antirepressiva que els republicans han reivindicat les darreres setmanes.

Esquerra Republicana celebra l'elecció de Sans i Fernàndez a la Mesa i aplaudeix que es mantingui aquesta majoria antirepressiva a l'òrgan que governa la cambra catalana, voluntat que els republicans han mantingut sobre la taula durant la negociació. A la primera votació de la presidència, tant Esquerra com la CUP han votat, de forma acordada amb Junts, en blanc a la primera volta. Era per evitar possibles operacions a la contra. El vot a Josep Rull en segona votació li ha permès ser president.

Esquerra celebra també que la Mesa d'edat de la sessió constitutiva ja hagi comptabilitzat el vot transitori dels diputats exiliats -Ruben Wagensberg ha votat per delegació de vot. I mantenen que la Mesa continuarà explorant tots els mecanismes per garantir el vot de Wagensberg, Puig i Puigdemont.

Esquerra insisteix que la votació d'aquest dilluns és al marge de les negociacions posteriors per a una eventual investidura a la presidència de la Generalitat.