El diputat Eugeni Villalbí al Parlament
El diputat Eugeni Villalbí al Parlament

Villalbí: "Necessitem defugir la irresponsabilitat i abandonar el partidisme"

Esquerra Republicana defensa l'aprovació de decret de sequera com una eina més per al món local per protegir l'abastament, agilitzar els tràmits per impulsar mesures sobre els recursos hídrics i dissuadir els incompliments del mal ús de l'aigua. Són més eines que se sumen a favor dels ajuntaments per facilitar les actuacions d'urgència en matèria de lluita contra la sequera, i garantir durant més temps un bé comú indispensable com és l'aigua.

En aquest sentit doncs, el diputat d'Esquerra Republicana, Eugeni Villalbí, ha insistit en l'excepcionalitat de la sequera que viu Catalunya."La situació és suficientment greu per no fer-ne partidisme, per tenir alçada de mires, per pensar en gran", ha defensat el diputat dels republicans en la intervenció al ple. En aquest sentit, Villalbí ha posat en valor l'increment d'aigua regenerada, la dessalinització, així com tota l'acció de planificació a mig i llarg termini que el Govern està duent a terme i que es concreta amb la injecció pressupostària per a eines i infraestructures d'aigua inclosa als comptes d'aquest any.

Calen però també mesures immediates. "I el decret n'és una d'elles", ha dit, per aprofitar al màxim les escasses reserves d'aigua del país. "Guanyar temps, el temps que necessitem per poder fer inversions en infraestructures d'emergència, guanyar temps a la pluja", ha dit. El decret que s'ha convalidat avui busca, i buscarà també obrint-se ara al Parlament, reforçar la corresponsabiltiat i un consens de tots els agents.

"Necessitem defugir la irresponsabilitat, abandonar el partidisme; necessitem aprovar aquest decret perquè no aprovar-lo no ens dona més eines davant la sequera, ni més temps per actuar; no aprovar-lo exposa el país i els municipis als efectes dramàtics de la sequera", ha conclòs Villalbí durant el debat al ple davant l'abstenció de bona part dels grups parlamentaris.

En aquest context, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha fet una crida a la "responsabilitat extrema per arribar a grans acords" també de cara a la cimera de l'Aigua que el Govern ha convocat per al 31 de març, i a la futura Taula Nacional de l'Aigua