El Parlament aprova la llei de la Vitivinicultura per protegir la qualitat dels vins catalans i augmentar-ne la quota de mercat

La diputada republicana Lluïsa Llop ha reivindicat que “el millor agraïment a productors, elaboradors i embotelladors és posar les bases perquè puguin viure dignament"

El Parlament ha aprovat la llei de la Vitivinicultura, a proposta del Departament d'Agricultura, que perfecciona els sistemes de garantia i control per tal de protegir la qualitat i augmentar la quota de mercat dels vins catalans. A més, la llei ajudarà a adaptar la realitat actual del sector al marc europeu i donar més seguretat jurídica als productors i elaboradors. El gran desenvolupament del sector i el fet que més del 90% dels vins catalans s’emparin en les dotze Denominacions d’Origen que hi ha a Catalunya fan que sigui necessari perfeccionar els sistemes del sector.

La diputada republicana Lluïsa Llop ha defensat la importància d'aprovar aquesta llei per a un sector, el vitivinícola, estratègic i cabdal com a motor econòmic a Catalunya. En aquest sentit, Llop ha assenyalat elements clau com el cooperativisme, l'adaptació davant l'emergència climàtica i la lluita pel preu del raïm per a cava, i ha agraït al sector que protegeixi la terra i creï riquesa amb la seva feina dia a dia. "I el millor agraïment és posar les bases perquè puguin viure dignament productors, elaboradors i embotelladors, amb un producte de qualitat", ha conclòs.

En un sector tan potent com el vitivinícola, destaca la necessitat de fomentar la modernització, el desenvolupament, la sostenibilitat i la innovació de les explotacions vitícoles. També, potenciar el foment de l’enoturisme i la cultura del via i donar majors competències a l’INCAVI com organisme públic de la Generalitat en matèria vitivinícola.

Un altre element destacable de la llei és l’adaptació als efectes del canvi climàtic: per exemple, per facilitar la seva adaptació a la viticultura, es pretén agilitar i facilitar la incorporació de noves varietats, especialment les recuperades i ancestrals, en el potencial vitícola català i es fomenta l’agricultura de muntanya.

Durant la seva intervenció, la diputada republicana, Lluïsa Llop ha reivindicat que aquesta llei es va començar a tramitar el 2017, però amb l’aplicació de l’article 155 es va veure aturada i ha agraït la feina a Meritxell Serret, que va impulsar la llei com a consellera, i que actualment es troba a l’exili.

El sector vitivinícola català, un dels més dinàmics i clau a Catalunya

Durant el debat al Parlament, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà ha destacat el sector vitivinícola català com una peça clau a Catalunya. “La Denominació d’Origen és proximitat, és garantia d’origen, és qualitat, és participació democràtica en les decisions i en les estratègies del sector i això ens ha de fer més forts i ens ha d’empoderar encara més” ha destacat Jordà. Algunes de les xifres més destacades són:

  • A Catalunya hi ha més de 50.000 hectàrees de vinya, un 30% de les quals són ecològiques.
  • Hi ha més de 800 cellers i 8.000 viticultors i viticultores.
  • La indústria vitivinícola té un volum de negoci de 1.500 milions d’euros i és el 3r sector agroalimentari de Catalunya.
  • Exportem més del 45% dels vins i del 65% del cava.

  El Parlament aprova la llei de la Vitivinicultura per protegir la qualitat dels vins catalans i augmentar-ne la quota de mercat

Etiquetes