Josep M. Reniu al Senat
Josep M. Reniu al Senat

El PSOE s'ha posicionat amb el PP en contra de la moció, que finalment no ha sortit aprovada. Reniu lamenta la manca de voluntat política del PSOE per retornar a la ciutadania allò que es va pagar amb els diners de tothom

Per a Esquerra Republicana l’habitatge digne és una prioritat. Tant és així que aquest dimecres el senador d’Esquerra Republicana Josep M. Reniu ha defensat una moció al ple de la cambra alta per exigir al govern de l’Estat la transferència dels actius immobiliaris de la SAREB a les administracions competents perquè aquestes puguin incorporar “obligacions de caràcter social a la gestió d’aquests actius” i fer front, d’aquesta manera, a la crisi habitacional que s’arrossega des de fa temps i que s’ha convertit en una veritable emergència social. Per ell, no fer-ho seria “un menysteniment inacceptable al clam de la ciutadania que pitjor ho està passant”.

Reniu ha recordat que la SAREB (Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària) va néixer com a banc dolent on es van derivar els actius tòxics de les entitats bancàries arran de la crisi financera de 2008, que va requerir un rescat públic per valor de 64.000 milions d’euros. “L’Estat va actuar amb rapidesa per rescatar a la banca, però no hi ha haver rescat per a la ciutadania”, ha dit. I el resum és que va acabar destinant milers de milions d’euros per adquirir uns pisos “que s’han regalat a fons voltors perquè especulin amb uns actius que són de tots”.

Davant d’això, el senador republicà s’ha preguntat per què l’actual govern espanyol encara no ha revertit, a hores d’ara, “l’aberració” comesa pel govern del PP amb la creació i finalitat de la SAREB, i per què encara no s’ha garantit un retorn social “que també resolgui les urgents necessitats en matèria d’habitatge de la ciutadania”.

Des d’Esquerra Republicana s’han mantingut reunions amb ajuntaments per fer seguiment de convenis amb la SAREB per la cessió de pisos. Però més enllà de “casos comptats” com el de Roda de Ter (Osona), “la realitat és tossuda i la SAREB continua actuant en defensa dels interessos de mercat” i tot són traves a l’hora de cedir aquests pisos per destinar-los a habitatge social.

Molts ajuntaments catalans estan esperant resposta, però en molts casos no saben ni de quants pisos disposa la SAREB al seu municipi, ni en quin estat, ni amb qui s’han de negociar. Reniu ha exigit al govern espanyol desbloquejar una situació “que no s’entén”, i menys en un context de crisi i d’emergència social com l’actual.

El PSOE s'ha posicionat amb el PP votant en contra de la moció, que finalment no ha sortit aprovada. Reniu lamenta la manca de voluntat política del PSOE per retornar a la ciutadania allò que es va pagar amb els diners de tots, "Costa d’explicar i entendre que els ajuntaments no puguin disposar d’uns habitatges vuits que estan als seus municipis i que ja hem pagat amb diners públics".


Esquerra Republicana reclama, des del Parlament, el retorn social del rescat a la banca
El Parlament de Catalunya, a proposta d'Esquerra Republicana, va donar llum verda per presentar a la Mesa del Congrés dels Diputats la proposició de llei per garantir el retorn social del rescat bancari i el retorn dels immobles de la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (SAREB), per a lloguer social, una proposta que, ja va ser presentada l'anterior legislatura, però va decaure amb la convocatòria d'eleccions.

L'objectiu principal d'aquesta llei és garantir un retorn social per a la ciutadania del rescat bancari de l'Estat espanyol l'any 2012, establint diversos mecanismes per a fer efectiu l'accés a l'habitatge. Es demana modificar el règim jurídic i estatuts de la SAREB perquè pugui realitzar cessions de domini dels seus actius a l'administració pública.

Esquerra Republicana, compromesa amb el dret a un habitatge digne, utilitza tota la seva força a les diferents institucions per fer front a l'emergència habitacional i resoldre les urgents necessitats en matèria d’habitatge de la ciutadania.