L'executiu d'Aragonès s'ha reunit amb representants de la plataforma Actua Cultura.
L'executiu d'Aragonès s'ha reunit amb representants de la plataforma Actua Cultura.

L’Executiu destinarà l’1,5% dels comptes al sector cultural i s’encamina per arribar al 2% al final de la legislatura

El Govern de Pere Aragonès ha presentat aquesta setmana la proposta de pressupost per a cultura a agents del sector i ha anunciat que destinarà l’1,5% dels comptes del 2023 al Departament de Cultura, fet que suposa un increment de 100 milions d’euros. D’aquesta manera, i seguint la dinàmica del curs passat, l’Executiu constata el seu compromís per tal d’assolir l’objectiu del 2% del pressupost adreçat a la cultura al final de la legislatura.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, s’han reunit amb diversos representants de l’àmbit cultural per anunciar la iniciativa, sent la primera vegada que el Govern convoca el sector per comunicar la proposta dels pressupostos. El president i les conselleres han mantingut una trobada amb diversos representants de la plataforma Actua Cultura: Isabel Vidal, representant d’arts escèniques; Joan Sala, de l’àmbit editorial; Eva Faustino, de l’àmbit musical; Montserrat Bou, del sector audiovisual; i Joan Maragall, d’arts visuals.

Tal com ha explicat la consellera Garriga, la proposta que ha presentat el Govern suposa un increment d’uns 100 milions d’euros. L’augment segueix la línia marcada per l’Executiu des del principi de la legislatura i que es reflecteix ja en els comptes de l’any anterior, quan el pressupost destinat a cultura va passar de l’1,1% a l’1,3%, amb un increment de 70 milions. El pressupost d’enguany suposaria dedicar al Departament de Cultura un total de 476 milions d’euros, és a dir l’1,5% del total.

 La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha anunciat l'increment del pressupot per al Departament després de la trobada amb agents del sector.
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha anunciat l'increment del pressupot per al Departament després de la trobada amb agents del sector.

“Fa molt de temps que diem que la cultura és una de les principals eines de què disposem per transformar el nostre entorn i empoderar la ciutadania”, ha assegurat la consellera Natàlia Garriga després de presentar la proposta al sector cultural. “Tots els països que aspiren a tenir una societat democràtica, igualitària, creativa, moderna, singular i alhora universal, saben que la cultura ha d’estar al centre de les seves polítiques”, ha afegit.

Garriga també ha explicat els beneficis que ha comportat l’augment del pressupost de cultura d’aquest mateix any, quan ja s’han pogut destinar més recursos que mai a tots els àmbits del Departament, als equipaments públics, a la cultura popular, a les empreses culturals i, també, a la llengua. D’aquesta manera, l’increment ha permès arribar a nous sectors com els de la cultura comunitària.