Pilar Vallugera al ple del Congrés
Pilar Vallugera al ple del Congrés

Gràcies a l’acord assolit amb PSOE, Podemos i PNB es produirà el major procés d’estabilització a la funció pública de la història i s’evitarà la pèrdua de milers d’empleats públics

A l'Estat hi ha centenars de milers de persones treballadores de l’administració pública que, en contra del que indica la llei, porten més de 3 anys en abús de temporalitat. I Esquerra Republicana ha treballat per aconseguir una solució justa perquè, a conseqüència d’una mala política, aquests treballadors deixin de veure vulnerats els seus drets. Per això, ha arribat a un acord amb els partits del govern espanyol i PNB pel qual es produirà el major procés d’estabilització a la funció pública de la història i s’evitarà la pèrdua de milers d’empleats públics.

Aquest acord es va formalitzar el passat l'11 de novembre, amb la incorporació al text del projecte de llei, que s’està treballant en ponència al Congrés, d’un seguit d’esmenes transaccionals. Les esmenes presentades pels republicans són el reflex de la feina feta amb plataformes i col·lectius de treballadors afectats. Les esmenes parlen del concurs de mèrits com a única via de solució per donar resposta a la situació de temporalitat. Per això, les esmenes s'amplíen en aquest sentit:

  • Els treballadors i treballadores temporals -tant interins com laborals- que, amb independència de la seva antiguitat, ocupin places que portin més de tres anys creades, podran estabilitzar la seva plaça mitjançant un concurs-oposició en el qual els mèrits ponderaran el 40% i les proves de l'oposició podran no ser eliminatòries.
  • Les persones que tinguin més de 5 anys d'antiguitat podran estabilitzar la seva plaça mitjançant un concurs de mèrits, sense cap mena de fase d'oposició. Aquest procediment s'aplicarà en tots els casos. Cada administració podrà establir com aplica el concurs de mèrits.

Aquest pas per començar a posar fi a la situació d’interinitat de molts treballadors públics, ha estat possible, gràcies a les exigències d’Esquerra Republicana, que al mes de juliol, després de l’aprovació del Reial decret llei (RDL) dels interins al Congrés, va arrencar el compromís del govern espanyol per obrir el tràmit com a projecte de llei. Ja en aquesta primera fase del RDL, els republicans van arribar a un acord que introduïa canvis al text que eren valuosos però no suficients. I ha estat durant aquest temps, que la diputada al Congrés, Pilar Vallugera, ha continuat treballant per aconseguir que el text continues evolucionant.