Cortès i Bailac durant un ple al Senat
Cortès i Bailac durant un ple al Senat

Les senadores Mirella Cortès i Sara Bailac s’han reunit amb més d'una vintena de càrrecs municipals del partit per marcar una estratègia conjunta davant els abusos de la SAREB

Les senadores Mirella Cortès i Sara Bailac, portaveu i portaveu adjunta del grup d'Esquerra Republicana - EH Bildu al Senat, i Silvia Casola, secretària nacional de transició ecològica i habitatges, s’han reunit aquest dijous 21 d’octubre amb més d'una vintena de càrrecs municipals del partit per tal d'abordar la problemàtica de l'accés a l'habitatge i marcar una estratègia conjunta davant els abusos de la SAREB. El dret a l'habitatge és un compromís clar dels republicans, com ha quedat reflectit en diferents iniciatives presentades al llarg de diverses legislatures a totes les institucions. "Les polítiques d'habitatge són una peça clau de l'estat del benestar", ha assenyalat Casola.

Amb aquesta premissa, tant Bailac com Cortès han iniciat la reunió compartint la feina feta al Senat, on els republicans han entrat més de 200 preguntes dirigides a l’executiu de Pedro Sánchez per tal de conèixer el nombre total d’actius de la SAREB que hi ha arreu del país. A més, Cortès ha recordat com la pregunta directa que va dirigir a la vicepresidenta econòmica de l'executiu espanyol, Nadia Calviño, a la sessió de control va aconseguir desencallar la situació de vuit pisos cedits per la SAREB a Roda de Ter.

Durant la reunió, les republicanes també han lamentat la manca de voluntat de l’Estat, tant ara com en el moment del rescat bancari l’any 2012, per establir normativament cap obligació a la SAREB sobre la cessió d’habitatges per a lloguer social: “Es va rescatar les entitats financeres amb una injecció de més de 60.000 milions d’euros que no han tornat. Es va deixar passar una oportunitat única per crear un parc d’habitatges públics al nivell dels nostres veïns europeus que hauria permès donar resposta a la greu situació d’emergència habitacional que encara patim”, han explicat Cortès i Bailac.

En aquest sentit, les senadores han traslladat un pla d'acció als municipis que tindrà com a objectius: "Conèixer l'estat dels actius de la SAREB a cada municipi, establir contacte directe amb la SAREB per iniciar negociacions i reclamar aquests actius, recordar a la SAREB el seu compromís incomplet de destinar 15.000 habitatges a les administracions locals per a habitatge social, així com fer efectiva la firma de convenis de cessió".

Finalment, Cortès i Bailac s'han emplaçat a col·laborar amb tots els municipis republicans que així ho sol·licitin per tal de fer servir totes les eines que tenen a l'abast i dur a terme iniciatives al Senat, però també a altres cambres, que garanteixin el dret a un habitatge digne arreu.