Esquerra Republicana deixa d'assistir a les reunions del Pacte d'Estat per l'Educació després del fracàs del seu finançament


Esquerra Republicana ha comunicat aquest matí a la presidenta de la Comissió d'Educació i Esport, Teófila Martínez, que deixa d'assistir “amb efectes immediats” a les reunions de la Subcomissió del Pacte d'Estat Polític i Social per l'Educació. La decisió arriba davant del bloqueig de la subcomissió després que el PSOE l’abandonés la setmana passada, a la qual ahir també es van sumar, al costat d'Esquerra, Unidos Podemos i el PDeCAT, i l’anunci del PNB que, de moment, no assistirà a la proper reunió de dimarts vinent.

Al desembre de 2016, amb el suport de PP, PSOE i Ciudadanos i l'abstenció dels altres grups parlamentaris, entre ells ERC, es va crear la subcomissió per aconseguir un pacte social, polític i territorial per l'Educació. Ja llavors, el portaveu republicà a la comissió, Joan Olòriz, va denunciar que sense derogar la LOMCE, sense pacte social i territorial previ i sense els mitjans adequats, no tindria recorregut.

Malgrat l'escepticisme d'Esquerra, “hem participat activament en els debats perquè la causa de l'educació sempre ho mereix, però lamenta-blement s'ha complert el que denunciàvem”. Ja s’havia advertit, tanmateix, que Esquerra en cap cas es plantejaria donar suport a les conclusions finals mentre hi hagués presos polítics i la Generalitat, Departament d’Ensenyament inclòs, estigués intervinguda pel govern espanyol.

Ara mateix, el camí del pacte està interromput, i el fet que només es mantinguin a la comissió dos partits, PP i Ciudadanos, que no tenen quòrum suficient per aprovar res i estan en minoria al ple, “no ens porta enlloc”.

Després de vuit mesos de compareixences que van obligar a ampliar la vigència de la comissió fins a maig de 2018, va començar al novembre un procés fràgil i tediós de negociació que havia d'acabar en un dictamen que, votat pel Ple de la cambra, s’hauria de portar al Ministeri d'Educació perquè elaborés un projecte de nova llei d'Educació.

Aquest procés, ara mateix, s'ha trencat. El motiu, que no s'hagi pogut aprovar cap sistema de finançament. Totes les propostes han quedat rebutjades pel sistema de 3/5 parts de vots afirmatius necessaris, que cap proposta ha aconseguit. “Sense un finançament adequat i sostenible, el pacte queda en dubte i lamentablement en suspens”, assenyala Olòriz.

“Lamentant-ho molt per les expectatives frustrades de la comunitat educativa, pel temps dedicat sense efectes i pel manteniment de la LOMCE, ens semblaria adequat un canvi de rumb”, assegura el portaveu republicà a la subcomissió. Només un acord de consens que permetés desbloquejar la situació creada portaria Esquerra a replantejar la seva decisió d’abandonar les reunions..

Si no és així, la proposta republicana és tornar a la casella inicial de la derogació de la LOMCE i crear, sobre noves bases de respecte a la participació activa de la comunitat educativa i del respecte a les competències dels territoris, “un nou procés que aprengui dels errors comesos”.