El diputat d'Esquerra Republicana Pau Morales durant la roda de premsa al costat de Montserrat Vinyets, de la CUP, i Susanna Segovia, dels comuns.
El diputat d'Esquerra Republicana Pau Morales durant la roda de premsa al costat de Montserrat Vinyets, de la CUP, i Susanna Segovia, dels comuns.

Els tres grups registren una proposta per crear una comissió que investigui l’acumulació d’immobles i les pràctiques abusives dels fons voltor

Els grups parlamentaris d'Esquerra Republicana, la CUP i els comuns han registrat al Parlament una proposta de resolució per la creació d’una comissió que investigui l’acumulació d’immobles per part de les entitats financeres i els grans tenidors.

Tal com han explicat en una roda de premsa conjunta, una investigació d’aquestes característiques es fa necessària davant l’actual crisi del dret a l’habitatge – l’accés al qual queda fora de moltes famílies, malgrat el que marca la legislació vigent. I, encara més, quan mentrestant al nostre país hi ha un gran volum de pisos buits en mans de grans tenidors.

Els grups proposants també apunten a la situació d’emergència que pateixen moltes famílies o les dificultats dels joves per emancipar-se. Aquest fet, que s’ha agreujat amb la reducció del parc d’habitatge públic i dels habitatges de protecció oficial, contrasta amb el lucre de les empreses que gestionen aquest tipus d’immobles.

El diputat republicà Pau Morales explica que aquesta comissió respon al deure del Parlament de reprendre, de nou, la iniciativa política en matèries d’habitatge. “El dreta a l’habitatge respon a una funció social, i som conscients que això no sempre es compleix. Cada cop tenim una situació d’emergència major”.

  Esquerra Republicana, la CUP-NCG i En Comú Podem proposen al Parlament investigar els fons voltor

A més, i tal com apunta el diputat d’Esquerra Republicana, la informació al voltant d’aquest àmbit sovint és produïda per actors que formen part d’aquest problema, i no pas per organismes públics.

Per tot això, l’òrgan parlamentari que republicans, CUP i comuns volen impulsar té la finalitat d’investigar, durant un període de nou mesos, la incidència en el mercat immobiliari dels actors que gestionen l’habitatge a Catalunya, estudiar la pèrdua d’habitatges de protecció oficial o analitzar les possibles pràctiques abusives dels grans tenidors.

Els resultats de la comissió se cediran a l’Agència Catalana de l’Habitatge per crear un registre de grans tenidors, en compliment de la Llei 1/2022, i, d’aquesta manera, situar un debat públic que conclogui amb propostes per revertir la situació actual.