El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aplaudeix el diputat republicà Ruben Wagensberg en el moment de l'entrada a l'hemicicle després de més de mig any d'exili. MARC PUIG.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aplaudeix el diputat republicà Ruben Wagensberg en el moment de l'entrada a l'hemicicle després de més de mig any d'exili. MARC PUIG.

Una àmplia majoria de la cambra valida la reforma del reglament per habilitar el vot telemàtic i ampliar la delegació de vot, i garantir encara més els drets de tots els diputats i diputades

El Parlament ha aprovat aquest dijous la reforma del reglament que habilita el vot telemàtic i amplia els supòsits per delegar el vot, una iniciativa que dota la cambra de més eines en clau antirepressiva i garanteix, encara més, els drets de tots els diputats i diputades, sobretot dels exiliats. L’hemicicle ha validat la proposta amb els vots a favor d’Esquerra Republicana, PSC, Junts, Comuns i CUP.

La modificació del reglament del Parlament ha aplegat una àmplia majoria de la cambra, amb el suport de 107 dels 135 escons de l’hemicicle. Esquerra Republicana celebra el consens parlamentari en clau antirepressiva el mateix dia que el diputat republicà Ruben Wagensberg ha tornat a assistir al Ple després de mig any d’exili.

La portaveu del grup d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha celebrat el consens parlamentari que ha fet possible promoure ara la iniciativa, després que la legislatura passada només Esquerra i CUP treballessin per tirar-la endavant. Malgrat això, la republicana ha lamentat com, de nou, la dreta i l’extrema dreta intentin entorpir una reforma que apropa el reglament del Parlament al funcionament d’altres cambres parlamentàries. “Allò que veuen bé i han defensat en altres cambres, ho neguen al Parlament de Catalunya, perquè el menyspreu a les institucions catalanes”, ha afegit Vilalta.

A més de regular per primera vegada el vot telemàtic o ampliar la delegació del vot, la modificació del Parlament recull dos canvis fonamentals més; al voltant de la conformació dels grups parlamentaris, per una banda, i sobre les declaracions institucionals de la cambra, per l’altra.


Canvis en la conformació de grups parlamentaris

La modificació aprovada concreta a més el mecanisme que Esquerra Republicana i altres formacions havien explorat les darreres setmanes per assimilar el Parlament de Catalunya amb altres cambres a l’hora de conformar grups parlamentaris. Així, i un cop validada la iniciativa, els cinc primers dies de cada període de sessions es podran fer canvis de diputats i diputades entre els grups.

De fet, republicans i cupaires mantenen converses per poder cedir temporalment un diputat a la CUP i que pugui formar grup propi. D’aquesta manera, els republicans consideren que es fomenta la participació per als grups democràtics més petits i, alhora, en aquest cas, es facilita a la CUP allunyar-se de l'extrema dreta d'Aliança Catalana a l'hora d'impulsar iniciatives al Parlament. Una formació que, com recorda Vilalta, caldrà combatre a l'hemicicle a través del Pacte Antifeixista que la majoria de grups han subscrit aquest mateix mes de juliol.


Més garantistes en l’aprovació de declaracions institucionals

Finalment, la reforma estableix també que, a partir d’ara, les declaracions institucionals es puguin aprovar amb una majoria qualificada de dos terços de la Junta de Portaveus, en lloc de la unanimitat que fins ara es requeria. Com celebren els republicans, aquest canvi impedirà que l’extrema dreta torpedini les declaracions institucionals de la cambra.

  Esquerra Republicana celebra que el Parlament es doti de més eines en clau antirepressiva