El diputat Pau Morales, al faristol del Parlament en una imatge d'arxiu
El diputat Pau Morales, al faristol del Parlament en una imatge d'arxiu

El dictamen que s'ha aprovat a la comissió d'Universitats fixa al voltant d'uns 1.000 euros els cost anual d'un grau i una reducció del 30% pels màsters, en una progressió de 3 anys

El grup parlamentari d'Esquerra Republicana celebra que el Parlament hagi aprovat aquest dimarts el dictamen a la comissió d'Universitats que modifica la Llei 1/2003, d'universitats de Catalunya. El text, que encara ha d'arribar a validació final del ple, blinda i amplia la rebaixa del 30% dels preus universitaris que ja va fixar els pressupostos del 2020 el llavors conseller d'Economia Pere Aragonès, i s'actualitzen les demandes que va posar sobre la taula la ILP per revertir les retallades de fa deu anys.

En aquest sentit, el dictamen vol eliminar les diferències de preu entre carreres universitàries i fixa un preu màxim a Catalunya, un topall que, en qualsevol cas, està per sota d'allò que fixi el govern espanyol. "Catalunya passarà de tenir els preus més alts de l'Estat a conseqüència de les retallades a estar per sota sempre dels barems de preu que fixi el suposat 'gobierno más progresista de la historia'", ha assegurat el diputat Pau Morales.

A banda de mantenir-se per sota dels preus estatals, doncs, amb la nova llei deixarà d'haver-hi diferència de preu entre opcions com Humanitats i una enginyeria, una diferència vigent fins ara i que "grava econòmicament les vocacions universitàries". Un cop s'aprovi al Parlament, la reducció de preus serà progressiva durant 3 anys. Així, un grau costarà a les butxaques de les famílies 17,64 euros per crèdit -uns mil euros anuals aproximadament- sigui quina sigui la ruta acadèmica que esculli l'alumnat.

El dictamen aprovat a la comissió aquest dimarts, que dota Catalunya d'un topall màxim de preu universitari per primera vegada establert per llei, és una "victòria del moviment estudiantil que ha acabat als tribunals amb una trentena d'encausats per defensar una rebaixa de preus socialment justa", ha afirmat Morales.

La ponència per modificar aquesta llei es va obrir a principis d'aquesta nova legislatura, després del debat a la totalitat de la ILP que es va celebrar al Parlament l'estiu del 2020.