Imatge d'arxiu d'un tren d'alta velocitat de RENFE. ACN
Imatge d'arxiu d'un tren d'alta velocitat de RENFE. ACN

Els republicans presenten iniciatives al Parlament i al Congrés després de conèixer que Renfe deixarà d’operar les línies transfrontereres aquest desembre

Esquerra Republicana ha presentat iniciatives parlamentàries al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats per buscar solucions davant la notícia que Renfe perdrà les línies d’alta velocitat de Barcelona-Lió i Madrid-Barcelona-Marsella. Els respectius grups parlamentaris denuncien la necessitat d’adaptar RENFE a la normativa ferroviària europea i poder operar trens a l’estat francès per, així, recuperar les connexions que es perdran el proper 11 de desembre. La Plataforma del Transport Públic (PTP) ha denunciat reiteradament la degradació d’aquest servei i ha fet arribar a Esquerra Republicana els detalls de la situació.

Tal com posen de manifest els republicans, la pèrdua d’aquestes línies ferroviàries implicarà reduir les connexions entre Catalunya i altres trens d’alta velocitat d’Europa o disminuir també les comunicacions de la Catalunya Nord amb el sud. Esquerra Republicana és conscient que el servei actual de trens d’alta velocitat pateix moltes deficiències, i, per aquest motiu, no només exigeix mantenir els mínims actuals sinó que, a més, demana recuperar la línia entre Barcelona i Toulouse, que Renfe ja va perdre abans de la pandèmia.

Tant el grup parlamentari al Parlament com el del Congrés proposen iniciatives que s’alineïn amb les recomanacions i obligacions de la Unió Europea per combatre l’emergència climàtica. Una de les directrius europees és substituir els vols de curta i mitja distància amb trens d’alta velocitat per tal de reduir les emissions. En aquesta direcció, Esquerra Republicana proposa augmentar la freqüència de la línia entre París i Barcelona.

Sent conscients de la responsabilitat compartida entre el Govern espanyol i el de la República Francesa, els republicans demanen que primi l’interès general i el dret a la mobilitat. De fet, un dels motius que portaran a perdre part dels trens transfronterers són els interessos que des de Madrid i París arrosseguen la xarxa ferroviària cap a un model centralista. Així, Esquerra Republicana evidencia la necessitat de convertir la mobilitat en un servei d’interès general universal, modern i garant de la igualtat i la cohesió social i territorial.