El portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, durant la seva intervenció al ple
El portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, durant la seva intervenció al ple

Esquerra Republicana ha advertit el govern espanyol que no presentar l'esmena a la totalitat als pressupostos generals de l'Estat només ha tancat una primera fase de la negociació. I que la segona, que comença ara i exigirà més concrecions, serà clau per fixar la posició final dels republicans

El portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés de Diputats, Gabriel Rufián, ha advertit aquest dijous al PSOE que no presentar esmena a la totalitat per no bloquejar la tramitació dels pressupostos generals de l’Estat de 2022 ha estat només “la primera fase d’una negociació” i que el govern espanyol pot pagar cara la seva supèrbia si acabava desatenent els compromisos adquirits amb els republicans. “De vostès depèn que se superi la segona fase”.

"Obliden que encara depenen dels mateixos per a les mateixes coses i que comencen a tenir a massa gent cabrejada”, ha dit. “Calculin bé les seves forces perquè potser no tenen tanta gasolina per a tant viatge”. Rufián ha recordat que els republicans van estar a 15 minuts de presentar l’esmena a la totalitat, justament, per un PSOE –interlocutor en les negociacions- que fins a l’últim moment no va cedir en els dos compromisos exigits per ERC: el compliment de les inversions pendents i el blindatge del català en la futura llei de l’audiovisual, en què la quota per a llengües cooficials de l’Estat s’haurà de pactar directament amb Esquerra Republicana.

Forma part de la nostra responsabilitat no desaprofitar ni una sola oportunitat per millorar la vida de la gent
Gabriel Rufián Portaveu del Grup Republicà al Congrés de Diputats

En aquest sentit, el portaveu republicà ha afegit que més enllà de les consignes amb què el govern ha presentat el seu projecte de pressupostos com els més socials de la història, la realitat és que de moment es queden en “la promesa de ser els pressupostos més socials de la història”. I el mateix respecte a les inversions anunciades a Catalunya, les més altes dels últims 10 anys. Però davant d’aquest escenari, “forma part de la nostra responsabilitat no desaprofitar ni una sola oportunitat per millorar la vida de la gent” i utilitzar, per fer-ho possible, la força parlamentària d’Esquerra Republicana a Madrid.

Rufián ha retret al PSOE l’acomplexament de governar “no sobre l’esperança de la seva acció de govern, sinó del temor a l’alternativa”, en al·lusió a PP i VOX, i de pretendre contagiar aquesta por. Un temor, ha afegit, que “no és el que ens hauria de fer a nosaltres acceptar tot el que ens proposin, sinó fer que vostès vulguin pactar-ho tot amb nosaltres”.

Després de deixar clar el gest de responsabilitat que han fet els republicans per no rebutjar d’entrada els pressupostos, Rufián ha estat especialment dur i incisiu a l’hora d’enumerar els greuges i insuficiències que mantenen respecte a diversos àmbits, des de polítiques socials o joventut fins a fiscalitat o indústria, amb menció especial a la discriminació que continuen patint les pimes, que s’enduen només un 8,3% dels recursos del capítol i “continua no havent-hi una sola mesura per combatre la principal causa de tancament de la petita i mitjana empresa: la morositat”.

El portaveu republicà també ha criticat, en matèria fiscal, que no hi hagi “ni una sola mesura encaminada a crear un sistema tributari més just i progressiu. No hi ha ni una sola mesura perquè aporti més qui més tingui”. “La riquesa real la crea la força del treball i no la inversió de capital. Dignifiquin el primer i gravin el segon”, ha afegit.

Ha recordat, en aquest sentit, que Esquerra Republicana proposa un increment de l'impost al joc en línia de fins al 30% o una baixada d'IVA general en productes d'higiene femenina, bolquers, serveis veterinaris, perruqueria, residències o cultura. “Vostè també ho defensa?”, ha preguntat a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. Seran qüestions, aquestes, que des d’ara mateix s’incorporen a l’agenda de negociacions dels pressupostos i que poden acabar fixant la posició final dels republicans a l’hora d’aprovar-los.

Rufián ha assenyalat que la millor manera d’eliminar la desigualtat és redistribuint. I, fent al·lusió al bo jove anunciat pel govern espanyol per a aquest col·lectiu, ha assegurat que “un bo o un xec ni és just ni redistribueix res. Un xec potser té rèdits electorals en el curt termini però no suposa cap avanç comú en el llarg termini”. Per Rufián, “essent el suïcidi la principal causa de mort entre els joves, l'accés a l'habitatge una quimera per als joves i l'atur un 40% entre els joves, és insultant que quan es parla de joves es parli de botellons i de bons o xecs”.