El portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián.
El portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián.

Els republicans porten de nou a la cambra la reclamació d’investigar la monarquia espanyola després que PSOE, PP i Vox tombessin l’anterior proposta i les noves dades conegudes

El Grup Republicà al Congrés ha tornat a registrar aquest dijous la petició de creació d’una Comissió d’Investigació sobre la Casa Reial, per tal de posar llum sobre la trama vinculada amb les presumptes il·legalitats comeses per membres de la Casa Reial i les influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb l’Aràbia Saudita. El passat 5 de març, els republicans ja van impulsar una comissió d'investigació sobre la monarquia espanyola, que van tombar a la Mesa del Congrés els vots de PSOE, PP i VOX.

En aquesta ocasió, la petició ha estat registrada conjuntament amb Junts per Catalunya, CUP, Bildu, BNG, PNB, Más País i Compromís. L'objecte de la comissió és determinar, entre d'altres, l'existència d'estructures opaques, amb la participació de l'ex Cap d'Estat, per a l'adjudicació de contractes comercials; el presumpte blanqueig de capitals de l'ex Cap de l'Estat, els possibles comptes irregulars de membres de la Família Reial en paradisos fiscals, els mecanismes utilitzats i l'origen dels fons, o els beneficiaris de les activitats il·lícites o il·legals de l'ex Cap d'Estat, i especialment si entre aquests beneficiaris està l'actual Cap d'Estat.

Els darrers dies s’ha conegut que la fiscalia suïssa està investigant un compte bancari de la societat panamenya “Lucum Foundation” de la qual seria beneficiari Juan Carlos de Borbó, on el Govern de l’Aràbia Saudita hi hauria transferit 100 milions d’euros. Les investigacions apunten que aquestes transaccions estan vinculades a uns contractes de l’AVE a la Meca adjudicats a vàries empreses espanyoles.

Després de conèixer aquest escàndols i en plena crisis del Covid-19, el passat diumenge 15 de març Felip VI va emetre un comunicat en què afirmava renunciar a la suposada herència del seu pare, i es va conèixer que sabia des de fa almenys un any que era beneficiari d’uns diners suposadament il·lícits. Aquest fet, per Esquerra Republicana, és una confessió en tota regla. Esquerra Republicana denuncia l’intent de la monarquia espanyola d’aprofitar la crisi sanitària que pateix a tot el territori per amagar les seves vergonyes, i per això ha vist necessari tornar a presentar aquesta petició d’investigació per fiscalitzar l’actuació de la família reial.

Podeu veure el text registrat aquí: