Maragall proposa un fons de 1.000 milions d'euros per rehabilitar 160.000 habitatges els propers 8 anys

Romeva apel·la a un canvi de model en la gestió de l'energia a Catalunya i fixa exemples com la remunicipalització o la creació d'energia local


El candidat a l'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha proposat aquest divendres eines per afavorir la transició energètica. Per això ha proposat dues mesures concretes per a fer una Barcelona més verda: d'entrada, crear un fons de 1.000 milions d'euros per rehabilitar 160.000 habitatges els vuit anys vinents. Així ho ha anunciat acompanyat de la número 2 de la candidatura, Elisenda Alamany; de Raül Romeva, i dels diputats Eugeni Villalbí, Margarida Feliu, Anna Torrentà i Alba Camps, en un acte al Fòrum de Barcelona, on hi ha instal·lada la icònica placa solar.

Es tracta de fer un "esforç directe en rehabilitació" per aconseguir recursos a favor de l'eficiència energètica. Maragall ha xifrat en un 81% dels edificis de Barcelona que està en l'escala més baixa d'eficiència energètica. "No podem permetre aquest malbaratament d'energia", ha assegurat el cap de files dels republicans de cara el 28M -es calcula que 170.000 persones de la ciutat no poden mantenir el seu habitatge a una temperatura adequada.

L'altra de les propostes passa per utilitzar els edificis públics que poden tenir plaques fotovoltaiques i generar llavors comunitats energètiques lligades a aquests punts concrets. De fet, Maragall pensa a abastir així uns 20.000 habitatges amb energia renovable. "És només una primera passa, és una xifra encara prudent, podrien ser més", ha suggerit apel·lant a la responsabilitat.

"Durant massa temps a Barcelona s'han intentat fer polítiques en aquest sentit amb bones intencions, però pocs resultats i poca ambició; l'agenda verda de la ciutat no es pot concentrar a 21 carrers de l'Eixample, s'ha d'estendre a tota la ciutat", ha afegit la número 2 de la llista, Elisenda des del Fòrum.

Per la seva part, el vicesecretari general de prospectiva, agenda 2030, transició ecològica i esports, Raül Romeva, ha posat el focus en el canvi de model que planteja Esquerra Republicana per gestionar les necessitats i els dèficits que genera ja ara la gestió de l'energia a Catalunya. En aquest sentit, i amb la mirada posada a la neutralitat climàtica, és a dir, cap al 100% de les renovables, Romeva ha posat d'exemple no només el decret de Renovables que va impulsar el Govern i la llei contra la sequera al Parlament, Romeva ha assenyalat exemples que han impulsat ajuntaments republicans a diferents punts del país com a mesures de canvi.

En aquest sentit, Romeva ha ressaltat la municipalització de l'aigua en comarques com Osona com una via per gestionar l'aigua com un bé escàs. "Gestionar l'aigua des de l'oferta, no des de la demanda, perquè és limitada", ha reflexionat. També en clau d'energia ha posat d'exemple Caldes de Montbui com un municipi on generen energia des del mateix municipi i ha insistit en la urgència de canviar la prioritat del trànsit rodat per fer zones atmosfèriques saludables.

  Maragall proposa un fons de 1.000 milions d'euros per rehabilitar 160.000 habitatges els propers 8 anys