Jordi Martí Deulofeu amb Brahim Gali, president de la RASD i secretari general del Front Polisario, i altres autoritats
Jordi Martí Deulofeu amb Brahim Gali, president de la RASD i secretari general del Front Polisario, i altres autoritats

“El dret a l’autodeterminació dels pobles és inalienable i la causa del poble sahrauí és justa i legítima”, reclama el senador republicà Jordi Martí Deulofeu.

Una delegació de senadors, entre els quals es troba el senador republicà Jordi Martí Deulofeu, han viatjat als campaments de refugiats de la regió de Tindouf (Algèria) per tal de conèixer de primera mà la situació que es viu al campament de refugiats de Bojador, en un context extremadament delicat per la COVID-19, i on es troben unes 38.000 persones censades segons dades de les Nacions Unides, moltes d’elles desplaçades forçosament pel conflicte del Sàhara Occidental.

Durant la visita, Martí s’ha trobat amb Brahim Gali, president de la RASD i secretari general del Front Polisario, així com amb Oubi Bachir, representant del Front Polisario per a Europa i la Unió Europea, el primer ministre Bucharaya Hamudi Beyun i la ministra d’Afers Socials i Emancipació de la Dona, Suelma Beiruk, als quals ha pogut expressar la “gratitud per la seva acollida i la nostra solidaritat en la legítima causa del poble sahrauí”. I s’ha posat a la seva disposició “per a tot allò que sigui necessari”.

El conflicte entre el poble sahrauí i el Regne del Marroc pel Sàhara Occidental es va iniciar fa més de 40 anys (1975). Durant aquests anys, una part important de la seva població s’ha refugiat del conflicte armat als campaments de Tindouf (Algèria), on el Front Polisario va proclamar la República Àrab Saharaui Democràtica (RASD), reconeguda per més de 80 països. A finals de la dècada dels 80 es va acordar amb les autoritats marroquines i el Front Polisario, dins del Pla d’Arranjament (aprovat per la ONU), un període de transició per preparar la celebració d’un referèndum d’independència al Sàhara Occidental, que fins ara s'ha anat ajornant per la negativa del govern del Marroc a dur-lo a terme. L'any 1991 les Nacions Unides van aprovar també una resolució per a la celebració d’un referèndum i l’establiment de la MINURSO.

L’Estat espanyol no pot desentendre’s del Sàhara Occidental. Cal donar compliment a la resolució de l’ONU per celebrar un referèndum
Jordi Martí Deulofeu

En l’actualitat, “el nombre de desaparicions forçoses en el conflicte entre el poble sahrauí i el Regne del Marroc pel Sàhara Occidental és de 444. El 2010 Marroc va reconèixer 351 desaparicions per altres causes. En total, 14 nens i 22 dones. Pel que fa a presos polítics, n’hi ha 42”, ha pogut saber el republicà durant la seva visita a l’Associació de Familiars de Presos i Desapareguts del Sàhara (AFAPRADESA) i a l’Associació Saharaui de Víctimes de Mines (ASAVIM).

“El dret a l’autodeterminació dels pobles és inalienable i la causa del poble sahrauí és justa i legítima”, ha expressat Martí des del campament de refugiats de Bojador, a la regió de Tindouf (Algèria), i ha reclamat a l’Estat espanyol que “no pot desentendre’s del Sàhara Occidental com a potència administradora i cal donar compliment a la resolució de l’ONU (1991) per celebrar un referèndum”.

Per acabar, Martí també ha expressat el compromís d’Esquerra Republicana en la defensa i el respecte pels drets humans i el dret internacional “allà on sigui”, així com el “rebuig a qualsevol forma de repressió que pateixi el poble sahrauí”.

En aquest fil de Twitter, Martí fa un resum de la seva visita: