El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián
El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián

El grup republicà registra una Proposició de Llei per a despenalitzar els delictes d’injúries a la monarquia i els ultratges a Espanya

Esquerra Republicana ha presentat aquest dimarts una Proposició de Llei al Congrés per tal de retirar del Codi Penal les injúries a la corona, que actualment es castiguen amb penes de sis mesos a dos anys de presó. Els republicans consideren que en democràcia cal assegurar a totes les persones la possibilitat d’expressar les seves idees lliurement, i per això, el grup republicà insta a modificar la Llei Orgànica 10/1995 del 23 de Novembre del Codi Penal per superar les censures que tipifiquen com a delicte la crema de banderes o les injúries a la monarquia.

Els últims anys s’han produït diversos casos en què la justícia espanyola ha perseguit artistes o revistes satíriques per fer ús de la seva llibertat d’expressió, com per exemple el 2007 amb una portada de la revista El Jueves. El 2012, el raper Valtònyc va ser processat per una cançó amb referències a la Monarquia. També va ser perseguit un regidor de Santa Coloma de Gramenet per suposadament cremar fotos del rei en una manifestació.

L’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans assenyala que “tot individu té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió”, i que aquest dret “inclou el de no ser molestat a causa de les seves opinions”. També l’article 10 del Conveni per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals fet a Roma i ratificat per Espanya recull que tota persona té dret a la llibertat d’expressió i que aquest dret compren la llibertat d’opinió, rebre o comunicar informacions o idees sense que hi hagi ingerència d’autoritats públiques.

A més, el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha declarat que “l’interès d’un estat en protegir la reputació del seu propi Cap d’Estat no pot justificar la concessió al mateix estat d’actuar contra el dret a informar o expressar les opinions sobre ell”. Per això, el TEDH sosté que la crema de les imatges del rei entra dins de l’àmbit de la crítica política i està protegit pel dret a la llibertat d’expressió.

Esquerra Republicana defensa que l’Estat Espanyol ha d’adequar la legislació a les exigències dels convenis anteriorment mencionats, i que més enllà de les consideracions ètiques, morals o polítiques de cadascú, aquest tipus d’expressions no haurien de figurar al Codi Penal. Complint amb els criteris del Tribunal Europeu del Drets Humans s’haurien de considerar només mostres de la llibertat d’expressió individual.

Consulta la Proposició de Llei presentada aquí: