Esquerra Republicana s’adhereix a una petició internacional que urgeix el Banc Mundial i l’FMI a cancel·lar el deute dels països més pobres

La carta de petició l’han impulsada el senador demòcrata nordamericà Bernie Sanders i la congressista demòcrata nordamericana Ilham Omar

Esquerra Republicana signa una carta internacional dirigida al Banc Mundial i al Fons Monetari Internacional per demanar que es cancel·li el deute dels països més pobres. Entre els sotasignants hi ha fins a 300 membres electes de 24 països diferents, de tots els continents del món. La missiva va dirigida també a diversos líders mundials, com el President dels Estats Units, Donald Trump, la cancellera alemanya, Angela Merkel, el Primer Ministre britànic, Boris Johnson, o la Presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

La iniciativa, impulsada pel senador demòcrata nordamericà Bernie Sanders i la congressista nordamericana, també demòcrata, Ilhan Omar, pretén que els països amb més necessitat puguin prioritzar les despeses destinades a combatre el coronavirus. D’aquesta manera es donaria resposta a la creixent preocupació per als països en vies de desenvolupament i les economies emergents, que es preveu que quedaran devastats arrel de la pandèmia.

La missiva afirma que les mesures de confinament, preses gairebé arreu del món, tindran un greu impacte en l’economia mundial, especialment en aquells països amb sistemes de salut més debilitats, alts nivells de deute i pocs recursos per manegar la crisi econòmica i sanitària provocada per la Covid19.

El Banc Mundial ja va cobrir els pagaments de deute durant 6 mesos als països més empobrits, però la carta demana més esforç internacional. De fet, els sotasignants de la missiva consideren que les obligacions de pagament dels països més pobres han de ser cancel·lades, no pas suspeses, tal i com va acordar la reunió del G-20 el passat mes d’abril.

Per part d’Esquerra Republicana s’hi han adherit l’eurodiputada Diana Riba, tots els representants al Congrés i el Senat i alguns representants del Parlament de Catalunya, com la secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, el president del grup municipal republicà a Barcelona, Ernest Maragall, o el diputat Ruben Wagensberg.

Petició al govern espanyol

Esquerra Republicana també ha presentat al Congrés dels Diputats una Proposició No de Llei que insta directament el govern espanyol a condonar el deute dels països més empobrits, i així com a promoure mecanismes de finançament per a països en vies de desenvolupament.