L'eurodiputat republicà Jordi Solé, al ple de l'Eurocambra.
L'eurodiputat republicà Jordi Solé, al ple de l'Eurocambra.

Jordi Solé: “La Unió Europea no es pot quedar de braços creuats quan advocats, polítics, acadèmics i periodistes són espiats pels propis governs europeus”

El Parlament Europeu ha aprovat aquesta setmana l'Informe 2021 sobre Drets Humans i Democràcia al món, que inclou una esmena de l'eurodiputat d'Esquerra Republicana Jordi Solé sobre el software espia Pegasus i l'amenaça que suposa per a defensors de Drets Humans, polítics i periodistes per coaccionar-ne l'activitat. Concretament, el text insta la Unió Europea (UE) a liderar una moratòria global sobre la venda, transferència i ús de la tecnologia d’espionatge.

L'ús del programa d'espionatge Pegasus per part de Governs de la UE per vigilar a periodistes i polítics de l'oposició, entre d'altres, ha estat un escàndol que ha sacsejat tota la Unió Europea. També Catalunya, on diversos líders independentistes, com el llavors president del Parlament, Roger Torrent, van ser víctimes de l'espionatge a través d'aquest programari.

"La Unió Europea no es pot quedar de braços creuats quan advocats, polítics, acadèmics i periodistes són espiats pels propis governs europeus. Cal protegir la privacitat i assegurar la confidencialitat de les comunicacions", ha declarat l'eurodiputat republicà. "En la lluita per defensar els Drets Humans de manera universal, la UE i els seus estats membre han de liderar amb l'exemple, o ens arrisquem a perdre credibilitat a l'escala mundial", ha afegit.

 Jordi Solé, al ple del Parlament Europeu a Estrasburg.
Jordi Solé, al ple del Parlament Europeu a Estrasburg.

Posar fi a l'amenaça

En concret, l'esmena que ha aconseguit introduir Solé, que ha estat el ponent a l'ombra d'aquest informe pel Grup Verds/ALE, subratlla “l'amenaça específica que les noves tecnologies digitals suposen per als defensors dels drets humans, figures de l'oposició, periodistes i altres a l'hora de controlar, restringir i soscavar les seves activitats”, tal com han il·lustrat recentment les revelacions de Pegasus. L’esmena demana a la UE “que prengui una iniciativa per promoure una moratòria immediata i global sobre la venda, la transferència i l'ús de tecnologia de programari espia i l'adopció d'un marc normatiu sòlid en aquest camp”; reclama als estats membres “que garanteixin la diligència deguda en matèria de drets humans i un control adequat de les exportacions de tecnologia de vigilància i assistència tècnica europea”; així com que “col·laborin amb els governs de tercers països per posar fi a les pràctiques i legislació repressives en matèria de ciberseguretat i antiterrorisme”.

L'informe, a més, suggereix més acció i més coherència per part d'una Unió Europea que podria fer més en matèries com el comerç, la migració o el suport als defensors de Drets Humans, i fa referència a un ampli ventall de temes relacionats amb els Drets Humans, que van des de la llibertat d'expressió i de creença, fins els drets sexuals i reproductius, passant pels drets ambientals, entre d'altres.