La diputada republicana Adriana Delgado ha defensat la moció al ple / Marc Puig
La diputada republicana Adriana Delgado ha defensat la moció al ple / Marc Puig

La diputada Adriana Delgado afirma que “el conflicte polític català no és un problema per a Europa, sinó una oportunitat per construir una Europa més forta i democràtica”

El Parlament ha fet una crida a les institucions i actors polítics i socials de l’Estat a “no normalitzar el feixisme ni blanquejar les seves polítiques”, a proposta d’Esquerra Republicana. La cambra, que ha mostrat la seva preocupació pel creixement de l’extrema dreta arreu d’Europa i, en particular, de l’Estat espanyol, ha demanat a les forces polítiques que “no col·laborin amb l’extrema dreta, ni comptant amb els seus vots ni compartint mobilitzacions al carrer”.

Amb l’aprovació de la moció impulsada pels republicans, el Parlament també ha demanat al govern espanyol que “abandoni el camí de les polítiques recentralitzadores i repressives, algunes de les quals estan condicionades per l’auge de l’extrema dreta”. Una extrema dreta que, a més, diu el text, “tot sovint té impunitat al carrer” i una aparença de “connivència” amb les institucions judicials i els cossos de seguretat de l’Estat.

La cambra ha reinvidicat “l’exercici i la salvaguarda de tots els drets i llibertats fonamentals davant d’aquelles institucions espanyoles i entitats d’extrema dreta que pretenen vulnerar-los”. I ha destacat els drets de llibertat d’expressió, reunió, manifestació i autodeterminació, així com la igualtat entre dones i homes i la no-discriminació per raons de cap tipus. Alhora, s’ha compromès amb la construcció d’una Europa democràtica i ha alertat que “la instrumentalització que fa l’Estat espanyol de les institucions europees és un greu perill per a aquesta Europa de drets compartits”.

Legitimar l’extrema dreta és compartir-hi manifestacions, enfortir-la és dependre dels seus vots i blanquejar-la, comprar el seu discurs
Adriana Delgado Diputada del Grup Republicà

Al text es denuncia la “manca de respecte per part del Tribunal Suprem a les institucions europees”: Oriol Junqueras no hauria d’haver estat condemnat ni hauria d’haver estat expulsat de la llista electoral d’Esquerra abans de conèixer la resolució del TJUE sobre la seva immunitat com a eurodiputat; i les noves euroordres de detenció i extradició contra Carles Puigdemont i Toni Comín no s’haurien d’haver emès sense obtenir prèviament l’autorització del Parlament Europeu. Davant d’això, el Parlament català ha fet una crida al Parlament Europeu a “garantir els drets de representació” dels ciutadans que van votar Junqueras, Puigdemont i Comín, i que l’Estat espanyol ha violentat de forma arbitrària”. La moció afirma que aquesta alteració de les majories del Parlament Europeu i imposició de traves administratives és “un greu precedent que pot ser aprofitat per silenciar la dissidència política”.

Finalment, s’evidencia la necessitat que les institucions europees s’erigeixin com a “garants dels drets fonamentals de la ciutadania i d’un diàleg que serveixi per arribar a solucions polítiques per a problemes polítics”, i s’insta a traslladar aquesta resolució als òrgans de govern del Parlament Europeu.

La diputada republicana Adriana Delgado, que ha defensat la moció, ha constatat que “si volem que el projecte europeu sobrevisqui a l’assalt de la nova extrema dreta que pren força arreu, aquest compromís ha de ser ferm per garantir els drets civils i polítics de la ciutadania”. En aquest sentit, “el conflicte polític català no és un problema per a Europa, sinó una oportunitat per construir una Europa més forta i democràtica”. Per la republicana, l’Estat espanyol i les institucions europees “han de decidir entre fer una aposta rotunda pel diàleg i la democràcia, o alimentar l’extrema dreta a base del ‘no a tot’, repressió i judicialització”.

“Legitimar l'extrema dreta és compartir espais com manifestacions, enfortir-la és que partits depenguin dels seus vots, blanquejar-la és comprar part del seu discurs. Despertar el feixisme és compartir amb ell l’acusació en un judici”, ha sentenciat Delgado.