Prototip del respirador de campanya fabricat amb impressió 3D
Prototip del respirador de campanya fabricat amb impressió 3D

Validats mèdicament i industrialment, la producció d'aquest prototip de respiradors pot arribar entre 50 i 100 unitats diàries la pròxima setmana.

L'expansió del virus COVID-19 i l'increment del nombre de casos greus ha suposat un esgotament del material sanitari. Sobretot de respiradors, un producte essencials pel tractament i recuperació dels pacients.

És per això que, amb el suport mèdic i industrial, s'ha començat a fabricar el primer respirador mitjançat la impressió 3D. Amb capacitats de disseny, de tecnologia i de prototip, el 3D ha permès desenvolupar aquest primer respirador, el Leitat 1, essencial en tots els hospitals davant l'emergència del COVID-19 i que permetrà respondre i cobrir les necessitats del sistema sanitari.

Amb un disseny simplificat, útil i sense gran complexitat, el model Leitat 1 té la virtut de ser industrialment escalable, de manera que es pot arribar a una capacitat de producció entre 50 i 100 unitats diàries la pròxima setmana.

El disseny realitzat per l'enginyer de Leitat, Sr. Magí Galindo, ha sigut validat mèdicament pel Dr. Lluís Blanc, Director d'Innovació de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, expert en ventilació mecànica.

  Catalunya comença a fabricar respiradors de campanya amb impressió 3D

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que "la fabricació d'aquest nou prototip s'ha fet amb temps record. És un encàrrec del departament de Salut, amb l'ajuda de la fundació TIC Salut, i gràcies a la col·laboració de diferents empreses ens permetrà produir des de ja 100 unitats d'inici dels respiradors de campanya”. "Els respiradors de campanya donaran un aire al sistema i posem a disposició solidàriament i fraternalment absolutament a tothom els prototips“, assegura Vergés.

Tant el Consoci de la Zona Franca de Barcelona com els equips de HP i Seat, amb el suport de 3DIncubatos i el Hub de 3D han posat a disposició les seves infraestructures per la producció dels respiradors. A més, empreses com Arbus i Navantia també s'han sumat per proporcionar les seves capacitats de producció per seguir incrementant la producció en els pròxims dies d'aquest producte vital en plena pandèmia del Coronavirus.

La innovació no s'atura i la seva producció s'iniciarà immediatament, ajustant-se als requeriments que poden quedar pendents segons l'Agencia Espanyola de Medicament. Actualment ja s'està treballant en un segon model millorat, el Leitat 2.