Núria Picas, al seu despatx del Parlament, preparant la seva intervenció sobre la feminització del cos de bombers / Arnau Carbonell
Núria Picas, al seu despatx del Parlament, preparant la seva intervenció sobre la feminització del cos de bombers / Arnau Carbonell

Els republicans volen incrementar el nombre de bomberes i de lideratges femenins, i revertir les desigualtats de gènere dins del cos

En l’àmbit de les emergències, les dones es troben infrarepresentades, especialment al cos de bombers de la Generalitat, on només hi ha 50 dones respecte 2.500 bombers. Un 2% del total. Davant d’aquesta ínfima proporció femenina, i de múltiples desigualtats de gènere que cal revertir, el grup parlamentari d’Esquerra Republicana durà a votació del proper ple del Parlament una moció per feminitzar el cos de bombers i millorar les condicions laborals de les bomberes.

Al text, s’insta el Govern de la Generalitat a desplegar les accions necessàries per incrementar el nombre de dones al cos de bombers, incloent l’adopció d’un pla d’igualtat del cos. També es demana incrementar la presència i la visibilitat de dones bomberes referents a través d’accions de difusió, i millorar la promoció de les dones en els càrrecs de comandament, per tal d’aconseguir més lideratges femenins i normalitzar el paper de les dones al cos. Per fer-ho, es defensa un treball coordinat entre la Conselleria d'Igualtat i Feminismes i la d'Interior.

En paraules de la diputada republicana Núria Picas, bombera de professió, al darrer ple: “No cal ser gaire visionari per veure que calen més dones al cos de bombers. La situació que tenim és preocupant i decebedora, però tenim al davant l’oportunitat de fer front a aquesta necessitat històrica, de posar fil a l’agulla”. I va afegir: “No només es tracta de donar galons, sinó d’exercir el poder, que les dones ocupin els comandaments per transformar-los”.

No només es tracta de donar galons, sinó d’exercir el poder, que les dones ocupin els comandaments per transformar-los
Núria Picas Diputada d'Esquerra Republicana al Parlament

Alhora, Esquerra vol revertir les desigualtats de gènere en les proves d’accés i en les condicions laborals. Per això demana, en primer lloc, realitzar un estudi que analitzi les proves físiques d’accés i identifiqui com podrien garantir la igualtat d’oportunitats entre dones i homes.

Per altra banda, defensa reduir les desigualtats pel que fa a vestuaris, dutxes i estances de descans, habilitant espais concrets per a les dones; adaptar l’uniforme diari i els equipaments especials a un tallatge adequat per a les bomberes; i permetre que les dones embarassades o en lactància puguin treballar al parc més proper al seu domicili.