Núria Picas, durant la seva intervenció des del faristol del Parlament / Marc Puig
Núria Picas, durant la seva intervenció des del faristol del Parlament / Marc Puig

Els republicans han dut a votació del ple incrementar el nombre de bomberes i de lideratges femenins, i revertir les desigualtats de gènere dins del cos

En l’àmbit de les emergències, les dones es troben infrarepresentades, especialment al cos de bombers de la Generalitat, on només hi ha 52 dones respecte 2.500 bombers. Un 2% del total. Davant d’aquesta ínfima proporció femenina, i de múltiples desigualtats de gènere que cal revertir, el grup parlamentari d’Esquerra Republicana ha dut a votació del ple del Parlament una moció per feminitzar el cos de bombers i millorar les condicions laborals de les bomberes, que ha estat aprovada amb els vots favorables de tots els grups parlamentaris, excepte de Vox.

Al text, s’insta el Govern de la Generalitat a desplegar les accions necessàries per incrementar el nombre de dones al cos de bombers, incloent l’adopció d’un pla d’igualtat de gènere al cos. També es demana incrementar la presència i la visibilitat de dones bomberes referents a través d’accions de difusió, i millorar la promoció de les dones en els càrrecs de comandament, per tal d’aconseguir més lideratges femenins i normalitzar el paper de les dones al cos. Per fer-ho, es defensa un treball coordinat entre la Conselleria d'Igualtat i Feminismes i la d'Interior.

“Hem d’agafar el compromís des de l’Administració Pública de promocionar les dones en càrrecs de comandament del cos. I això no vol dir repartir galons, sinó que exerceixin realment el poder i ens hi puguem emmirallar” ha defensat la diputada republicana Núria Picas, bombera de professió, al ple d’avui.

No es tracta de repartir galons, sinó que les dones exerceixin realment el poder
Núria Picas Diputada d'Esquerra Republicana al Parlament

Alhora, la moció aprovada defensa revertir les desigualtats de gènere en les proves d’accés i en les condicions laborals. Per això estableix que cal, en primer lloc, realitzar un estudi que analitzi les proves físiques d’accés i identifiqui com podrien garantir la igualtat d’oportunitats entre dones i homes.

Per altra banda, obliga a reduir les desigualtats pel que fa a vestuaris, dutxes i estances de descans, habilitant espais concrets per a les dones; adaptar l’uniforme diari i els equipaments especials a un tallatge adequat per a les bomberes; i permetre que les dones embarassades o en lactància puguin treballar al parc més proper al seu domicili.

“El compromís amb la perspectiva de gènere no pot quedar en paraules buides; passa per treballar de forma honesta, transversal i sincera per capgirar el que senzillament no està bé i millorar-nos la vida, a nosaltres, les dones”, ha asseverat Picas. “És el repte que tenim com a societat: eradicar vicis, inèrcies, violències, tabús. Per a les bomberes, també”, ha conclòs.