La Rambla de Sant Francesc, a Vilafranca del Penedès / Maria Rosa Ferré
La Rambla de Sant Francesc, a Vilafranca del Penedès / Maria Rosa Ferré

Construir una ciutat en què els serveis públics estiguin a l’abast de tots els veïns i veïnes. Aquest és l’objectiu principal en el qual treballa Esquerra Republicana a Vilafranca del Penedès. La candidata republicana Mònica Hill no vol que el municipi “perdi més oportunitats” a mans del govern actual, incapaç d’arribar a grans acords

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana a Vilafranca del Penedès va recuperar el 2015 una representació de tres regidors a l’Ajuntament. Els tres representants han estat treballant des de l’oposició per controlar l’acció del govern municipal i proposar mocions per millorar la qualitat de vida tenint en compte les necessitats dels veïns i veïnes de Vilafranca. Les principals iniciatives defensades pels republicans durant el mandat han anat lligades al foment d’uns serveis funeraris a l’abast de tothom, la preservació de la memòria històrica al municipi, la inversió en urbanisme en funció de les necessitats reals de la ciutadania i l’impuls de la tarificació social a l’Escola de Música per evitar l’exclusió de les famílies amb menys recursos dels serveis públics municipals.


Uns serveis funeraris justos

Vilafranca arrossegava al principi del mandat una situació de monopoli en els serveis funeraris. L’empresa Àltima, que gestiona l’únic tanatori del municipi, imposava preus abusius (el cost d’un sepeli podia oscil·lar entre els 5.000 i els 6.000 euros). Esquerra Republicana de Vilafranca del Penedès creu que els serveis funeraris són essencials per a la ciutadania, i ha presentat diverses iniciatives a l’Ajuntament per defensar-los “justos, dignes, públics i transparents”. Després de revisar-ne l’ordenança municipal, que data del 1998, i concloure que estava completament obsoleta i fora de llei, el grup municipal republicà va demanar-ne la modificació. A més, els republicans van presentar una moció per realitzar un estudi per veure la viabilitat de crear un tanatori-crematori de caràcter públic municipal o supramunicipal, que garantís un servei a un preu digne. La moció va ser aprovada per unanimitat del ple. A més, s’ha aconseguit que Àltima incorpori a les seves tarifes un servei bàsic a un preu més econòmic (2.047 euros sense sala de vetlla o 2.964 euros amb sala de vetlla).

  Fer República des dels municipis: Vilafranca

Tot i els esforços d’Esquerra Republicana, el govern sociovergent del municipi encara té pendent fer l’estudi. En canvi, ha convocat un concurs públic per obrir un altre tanatori de gestió privada en un equipament municipal. Això no acaba amb el problema ja que, com explica la regidora i candidata d’ERC, Mònica Hill, ”pot ser que les dues empreses pactin preus i que no s’acabi la situació abusiva. A més, tampoc assegura que el servei sigui transparent”. Per altra banda, malgrat que Àltima hagi creat la tarifa bàsica, el grup republicà denuncia que no l’oferta. Per aquest motiu, el tema no està tancat per Esquerra Republicana. “Hem aconseguit obrir el debat i denunciar una situació injusta. Ens falta seguir treballant per aconseguir que el govern vilafranquí procedeixi a impulsar l’acord de ciutat sobre el model de serveis funeraris i l’estudi de viabilitat per al tanatori-crematori municipal o mancomunat, que resolgui l'actual situació de bloqueig i de monopoli”, explica Mònica Hill.


Tarificació social

ERC Vilafranca creu que els serveis municipals han d’estar a l’abast de tothom, “garantint la igualtat en l’accés, la justícia i l’equitat”. Per això, el grup municipal ha treballat en el debat de les ordenances i del pressupost municipal per tal que els serveis socials estiguin tarifats progressivament, segons el nivell de renda d’usuaris i usuàries. El grup republicà de Vilafranca ha reivindicat la tarificació social de l’Escola Municipal de Música Dolors Calvet, per tal d’evitar l’exclusió d’alumnat per motius econòmics i socials ja que, actualment, les tarifes no estan a l’abast de totes les economies. D’aquesta manera, “les famílies que tenen rendes més baixes tindrien una quota més ajustada i es garantiria que tothom pogués accedir al servei”, explica Mònica Hill.

L’Escola Municipal de Música compta amb més de 500 alumnes cada any i ofereix formació musical per a totes les edats a través d’un projecte pedagògic excel·lent i amb una implicació molt gran per part del professorat. Els regidors republicans volen aconseguir l’accés universal de tota la ciutadania vilafranquina a la cultura, tal com passa amb altres serveis com les llars d’infants o l’Escola Municipal d’Art Artesanal, possibilitar la formació musical per a tothom i fomentar la cohesió social de la ciutat a través de la música.

Urbanisme social

El grup municipal d’ERC a Vilafranca ha apostat també per l’urbanisme amb una clara visió social. Per això, els regidors han presentat diverses propostes al ple, entre les quals en destaquen una moció per aprofitar els espais en desús, una sobre les parets mitgeres i una per regular de manera inclusiva el joc a les places de la ciutat.

La proposta sobre els espais en desús va ser aprovada per unanimitat al ple i vol aprofitar els solars i edificis buits per convertir-los en espais alternatius de l’urbanisme social, generadors d’oportunitats per fer-hi activitats socials, culturals i comunitàries. Així, es transformarien els diferents solars, naus i edificis buits que han quedat sense edificar o sense activitat i que sovint configuren discontinuïtats dins dels barris, queden bruts o són objecte d’ús inapropiat en espais verds provisionals, d’aparcament de bicicletes, de creació artística, d’experimentació, de trobada o de creació de microempreses. La moció, que es va presentar després d’un treball de camp al barri de La Barceloneta, exposava la possibilitat de fer un inventari d’espais buits o en desús i, a partir del treball conjunt amb la ciutadania, les entitats i les associacions de veïns, redactar amb la propietat un conveni marc per a la seva cessió.

Reivindiquem la tarificació social de l’Escola Municipal de Música per garantir que tothom pugui accedir a la formació musical
Mònica Hill Candidata a l'alcaldia per ERC a Vilafranca

La segona iniciativa plantejava un programa de rehabilitació de les parets mitgeres a través de l’art urbà. Aprovada també per unanimitat del ple, la moció buscava convertir aquestes parets en expressions artístiques, dutes a terme a través de la participació d’alumnes de centres formatius del municipi o de col·lectius d’il·lustradors i artistes locals. “L’objectiu és convertir les parets grises de la ciutat en parets de colors, enriquint el teixit urbà de la vila i dinamitzant nous àmbits culturals on Vilafranca pot ser referència”, aclareix Hill.

La proposta per regular el joc al carrer de manera inclusiva, que no va ser aprovada a causa del vot contrari del govern, buscava retirar de l’ordenança municipal la prohibició de jugar a pilota per reivindicar l’ús dels espais públics i el dret dels infants a jugar. L’ordenança de civisme actual multa amb 150 euros la infracció de la prohibició de jugar en determinades places. Amb la proposta, ERC intentava trobar un equilibri perquè l’espai públic fos respectuós amb els infants i el jovent i permetés, alhora, que les places seguissin sent espais de “trobada i socialització”. “Creiem que s’ha d’apostar per la pedagogia, per ensenyar i educar, més que no pas directament per sancions, com fins ara, ja que no són els valors que cal ensenyar als infants”, explica el grup municipal.

A més, Esquerra Republicana a Vilafranca ha denunciat la manca d’acció del govern sociovergent en matèria d’habitatge. En un municipi amb una necessitat social evident, un preu de lloguer mitjà de 550 i en alça, i 1.000 pisos buits, el govern no s’implica per aportar solucions i traçar una estratègia compartida i de consens en aquest àmbit.

Cal recuperar la història, treure de l’oblit els nostres referents polítics, socials i culturals i dignificar les víctimes silenciades pel feixisme i la dictadura
Mònica Hill Candidata a l'alcaldia per ERC a Vilafranca

Memòria històrica

“Des d’ERC Vilafranca veiem absolutament necessària la tasca de recuperar el passat, de recuperar la història, de donar a conèixer els nostres referents polítics, socials i culturals, i treure’ls de l’oblit, de visibilitzar arreu la tasca d’aquestes persones, i de dignificar les víctimes silenciades pel feixisme i la dictadura”, explica Monica Hill. És per això que el grup municipal ha fet de la defensa de la memòria històrica un dels seus eixos de treball més importants. Durant el mandat s’han presentat tres mocions sobre aquesta temàtica.

La primera instava l’Ajuntament a adherir-se i donar suport a la querella argentina presentada contra l’Estat espanyol, contra els crims del franquisme, per demanar que s’anul·lés el judici sumaríssim que va condemnar a mort al president Companys i que es restituís i reparés la seva figura i la de tantes altres persones represaliades per la dictadura feixista. Els vots contraris de les formacions de govern, convergents i socialistes, sumats als del PP, van evitar que s’aprovés la proposta.

 Mònica Hill, candidata a l'alcaldia per ERC a Vilafranca del Penedès, durant un acte de campanya / Marc Puig
Mònica Hill, candidata a l'alcaldia per ERC a Vilafranca del Penedès, durant un acte de campanya / Marc Puig

En la segona, ERC demanava la retirada del quadre que homenatja la figura d’Álvarez de Sisternas, un alcalde de la dictadura de Primo de Rivera, de la galeria d’il·lustres del Saló de Plens i la seva substitució per un quadre de l’alcalde republicà Fèlix Balaguer i Casteller, el primer alcalde escollit el 1933 pel vot d’homes i dones a la vila i que representa la lluita pels valors democràtics. Aquesta moció, presentada per la Comissió de Memòria del partit, un grup de treball obert a no militants, també va ser rebutjada amb els vots contraris del govern de Convergència i PSC, en sintonia amb el PP. El mateix govern ha estat instat, sense èxit, diverses vegades per ERC a retirar les plaques franquistes que encara resten als carrers vilafranquins. Segons comenta Hill, el govern municipal ha explicitat que no vol “treure la pols” i que si no s’aproven aquestes polítiques és per una voluntat de “no tocar res” per “no molestar determinades persones”. “És no voler treballar per la recuperació i reparació de la memòria històrica”, explica la candidata republicana.


El mandat

La candidata d’ERC a Vilafranca, Mònica Hill, creu que “durant aquest mandat s’han perdut moltes oportunitats per Vilafranca”. Hill, qui ha estat regidora des del 2015, apunta que l’equip de govern sociovergent “no té un projecte de futur per a la Vilafranca dels propers 20 anys”, i que això afecta tots els àmbits. Per altra banda, la republicana lamenta també el pes de la majoria absoluta del govern i que aquest s’hagi mostrat completament incapaç d’arribar a acords de ciutat. “Considerem que, en les línies estratègiques cabdals de la vila, caldria arribar a grans acords de ciutat, que s’han de fer amb la ciutadania i amb la resta de grups municipals”, explica Hill. “En coptes de dialogar i consensuar projectes, passen el rodet i les coses es fan per decisió única del govern”, afegeix.

Cal arribar a grans acords de ciutat, però el govern, en comptes de dialogar i consensuar, fa les coses per decisió única
Mònica Hill Candidata a l'alcaldia per ERC a Vilafranca

El grup municipal d’ERC Vilafranca espera poder construir una nova majoria republicana a l’Ajuntament, que posi punt i final a les formes de fer de la sociovergència i treballi per construir un projecte consensuat per a la Vilafranca del futur. A la ciutat, segons explica Hill, hi ha diversos partits “en aquesta direcció” amb qui treballar. Amb l’objectiu de dialogar i crear una Vilafranca per a tothom, el grup republicà treballarà per crear un ajuntament plural, capaç d’assolir acords per consolidar polítiques a llarg termini i amb una visió republicana.