El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la diputada republicana Raquel Sans a la Comissió d'Economia i Hisenda del Parlament / ACN
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la diputada republicana Raquel Sans a la Comissió d'Economia i Hisenda del Parlament / ACN

A proposta d’Esquerra Republicana i de JxCat, la cambra també reclama que Catalunya participi directament en la gestió dels fons europeus

“Els fons europeus han de servir no només per encarrilar la recuperació de l’economia, sinó per transformar-la i aconseguir un món millor: més just, més pròsper, més verd, més feminista i més lliure”. Així és com el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, veu els fons europeus Next Generation, com una oportunitat de canvi. Per això, a proposta d’Esquerra Republicana i de JxCat, el Parlament ha exigit al govern espanyol que els projectes seleccionats per rebre aquest finançament busquin el màxim retorn social i econòmic.

L’assignació dels fons, a més, s’ha de fer amb la màxima transparència i objectivitat, “sense canals ocults amb empreses de l’Ibex 35” i a través de la concurrència competitiva. Així s’especifica en una de les propostes de resolució que les dues formacions han presentat al debat específic sobre els fons europeus, a la comissió d’Economia del Parlament.

El govern català, però, amb l’assessorament del Comitè Catalunya-Next Generation EU, és qui ha de fer la primera identificació i selecció dels projectes presentats a Catalunya. I els ha de traslladar al govern espanyol perquè els presenti a la Comissió Europea. És per això que el Parlament també ha instat el Govern a prioritzar els projectes que reforcin el sistema sociosanitari català, redueixin desigualtats i accelerin la transició energètica cap a un model sostenible. Tal com va explicar Aragonès el primer dia d’aquest debat parlamentari, el Comitè ja ha rebut 508 projectes i, després d’un cribratge, se seleccionaran 20 candidats. Falta saber, però, quin és el calendari per presentar els projectes. La cambra ha demanat al govern espanyol que ho clarifiqui.


Catalunya, amb veu pròpia en la reconstrucció europea

Catalunya ha de poder gestionar la part que li correspon dels fons de reconstrucció i participar en la presa de decisions. Aquesta és una idea en què ha insistit el vicepresident Aragonès i tot el grup republicà en els darrers mesos. I ara, amb l’aprovació de les propostes de resolució d’Esquerra i JxCat, el Parlament ho ha reclamat al govern espanyol. També ha instat el Govern a “acompanyar la demanda del món local per tal que l’Estat permeti la gestió directa dels fons europeus per als municipis”.

En aquest sentit, el diputat republicà Ernest Maragall denuncia que les institucions europees “deixen tot el procés de decisió en mans dels estats i reserven un rol secundari a les administracions territorials”. “Els estats europeus estan acostumats a no respectar el principi de subsidiarietat, estan instal·lats en aquest incompliment”, afirma.

Una última proposta de resolució especialment destacable és la que reclama a les institucions europees que es mantinguin fermes en la defensa de l’Estat de dret de tots els estats membres, concretament a Hongria i Polònia, i tirin endavant els fons Next Generation i el nou pressupost deixant fora de l’acord aquests dos països.