La cambra aprova una moció d’Esquerra Republicana que vol donar veu a les entitats locals, “les primeres coneixedores del territori”, en la gestió dels ajuts per fer front a la Covid-19
El Parlament vol que el govern espanyol traspassi a Catalunya 31.765 milions d’euros provinents del fons europeu de reconstrucció i que la Generalitat els gestioni amb la participació del món local. La cambra catalana ha aprovat una moció d’Esquerra Republicana que defensa la gestió des de la proximitat i donar veu als ajuntaments.
“Volem que aquests ajuts es gestionin amb col·laboració de les entitats locals, que són les primeres coneixedores del territori”, ha defensat el diputat republicà Marc Sanglas, segons el qual “aquest element ens diferencia del govern de l’Estat i de les seves imposicions”.
Al text, també s’exigeix a l’executiu espanyol que obri una negociació amb el món local, especialment amb les entitats municipalistes catalanes, per aprovar el repartiment dels 5.000 milions d’euros del fons extraordinari previst per l’Estat per als municipis. Aquest fons hauria de beneficiar tots els ajuntaments, tant si tenen romanents com si no: “Hi han de poder accedir tots els ajuntaments; les dificultats a causa de la Covid-19 les pateixen tots”, ha evidenciat Sanglas.
La suspensió de la regla de la despesa el 2020 i el 2021, el lliure ús dels superàbits i romanents i la capacitat d’endeutament per part dels ajuntaments, unes qüestions molt reclamades els últims mesos, finalment no s’han inclòs a la moció perquè el Consell de Ministres hi va donar llum verda, per fi, aquest dimarts. “El govern de l’Estat es va tancar en banda amb aquest tema, però sabíem que era possible, els recursos han d’estar al carrer i no en un banc”, ha dit Sanglas, tot denunciant que la decisió arribi 6 mesos tard.
Tal com ha explicat avui el diputat Joan Margall en un article, fins ara el govern espanyol deia que la suspensió de les regles fiscals no es podia decretar perquè la Constitució no ho permetia. I va pretendre que els ajuntaments lliuressin els seus romanents a l’Estat i que aquest els retornés en forma de préstec al llarg de 15 anys. Una idea que va tenir una oposició frontal dels ajuntaments i no va prosperar.
A la moció dels republicans aprovada pel Parlament, també s’insisteix a l’Estat que compleixi amb les inversions en infraestructures a Catalunya: “Són moltes promeses de pluges de milions que mai acaben sent una realitat”, ha dit Sanglas. I es demana, per últim, la creació d’un fons de 600 milions d’euros per a cobrir el dèficit del transport públic urbà en motiu de la Covid-19.