El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimarts al Parlament. MARC PUIG
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimarts al Parlament. MARC PUIG

Recopilem les frases més destacades del discurs del president de la Generalitat en la primera sessió del debat al Parlament, en la que ha proposat un Acord de Claredat, la via per fer un referèndum efectiu

 1. El primer pas per superar el bloqueig és posar fi a tota forma de repressió: a l’exili, a les causes judicials, a les inhabilitacions, a tota forma de persecució dels que simplement som independentistes, a les amenaces que patim, a l’espionatge que hem patit. Cal aconseguir els efectes d’una amnistia.
 2. Hem de construir el camí per fer el referèndum on tothom se senti cridat a votar, els que som independentistes i els que no ho són. On totes les parts reconeguin el resultat. Per nosaltres, com independentistes, només la legitimitat d’un referèndum acordat pot substituir l’1 d’octubre.
 3. L’Acord de Claredat és la via per fer un referèndum efectiu, que permeti traduir la decisió de la ciutadania en conseqüència polítiques. Que identifiqui quan i com Catalunya pot tornar a exercir el dret a decidir. Amb el màxim suport de la societat catalana per defensar la posició de Catalunya davant l’Estat i tenir més força i legitimitat a ulls de la comunitat internacional.
 4. Posem en marxa un escut social de 300 milions d’euros per afrontar l’escalada de preus. Amb l’augment de 50% del Bo Social Tèrmic aquest mateix any, 100 euros per infant per despeses de material escolar, fins a 250 euros mensuals per a joves per a pagar el lloguer, ampliant la T-Jove dels 24 als 30 anys, amb més de 51 milions per facilitar que la ciutadania pugui instal·lar a casa seva sistemes de producció d’energia renovable, i amb 67 milions d’euros per per a projectes de transició energètica a les pimes.
 5. Malgrat les dificultats del context, en poc més d’un any hem iniciat la transformació. Amb l’entrada en funcionament de mesures com la gratuïtat del P2, la signatura del Pacte Nacional per la Indústria, l’anunci de la creació de l’energètica pública, la presentació del projecte de hub digital audiovisual i del videojoc, i les ajudes per a facilitar l’emancipació juvenil i el seu accés a l’habitatge.
 6. Catalunya té sol i l'estem desaprofitant. Per això hem d'aprofitar cada centímetre de teulada per instalar una placa solar, rebaixar la factura de la llum i lluitar contra el canvi climàtic.
 7. S’ha acabat finançar amb diners públics escoles que separen els nens de les nenes. I això, sense cap mena de dubte, ens ha d’omplir d’orgull a tots i a totes.
 8. Fa anys que s’intenta acabar amb l’escola en català, i no ho aconseguiran. Perquè davant l’intent d’imposar un 25% homogeni de castellà a les aules hem reforçat el consens lingüístic del país. Protegint el català, els centres educatius i el propi professorat de les ingerències judicials fortament polititzades.
 9. El traspàs del servei de Rodalies a Catalunya és imprescindible per millorar un servei essencial. Aquí ens hi hem d’implicar tots i totes, ningú s’ha d’amagar, per molt que el responsable polític del caos ferroviari que vivim diàriament sigui una companya de partit
 10. Catalunya no entrarà en el joc de rebaixes fiscals que només beneficien a l’1% que més té. El model de Catalunya no és el model d’impostos baixos als rics i serveis públics deficients, grans retallades i una gran economia especulativa. No és el model del Madrid d’Ayuso i Feijóo, que amb atur, precarietat i especulació lidera les desigualtats a l’Estat espanyol.

  Les 10 millors frases del discurs de Pere Aragonès al Debat de Política General

Etiquetes