Front comú per demanar a la Comissió Europea que mogui fitxa davant la crisi de preus de l'energia a l'Estat espanyol

Solé: "La solució a aquesta crisi vindrà de la mà de mesures verdes, socials i de reforç de la competència"

Esquerra Republicana ha enviat aquest dimecres una carta al vicepresident de la Comissió Europea pel Green Deal, Frans Timmermans, i a la comissària d'Energia, Kadri Simson, que reclama que l'executiu comunitari mogui fitxa davant la crisi de preus de l'energia que afecta no només l'Estat espanyol sinó tota la Unió Europea.

El text -que compta amb la signatura d'eurodiputats de Junts, Bildu, Comuns i Podemos, entre d'altres- denuncia l'augment desorbitat del preu de la llum i el retard a l'Estat espanyol de la transició ecològica "essencial per reduir les emissions a l'atmosfera i la dependència dels combustibles fòssils". "La millor manera de rebaixar els preus és accelerant el desplegament de les renovables, que produeixen electricitat a un cost més competitiu, estable, i sense estar subjectes a vel·leïtats geopolítiques. Millorar l'eficiència energètica també rebaixarà les factures perquè consumirem menys", ha explicat l'eurodiputat Jordi Solé.

A més, assenyala els beneficis de l'oligopoli de les elèctriques "que no juga seguint regles de competència al mercat sinó que aprofita la seva influència política, amenaçant així les petites empreses del sector". En aquest sentit, l'eurodiputat ha alertat: "Ens preocupa que l'escalada de preus augmenti la posició de mercat predominant de les grans energètiques, ja que pot portar a la desaparició de les petites empreses del sector, disminuint la competència i reforçant encara més els oligopolis".

La Directiva 2019/944 del Parlament Europeu i del Consell de 5 de juny de 2019 (article 5, apartat 3) reconeix que "els Estats membre poden aplicar intervencions públiques en el preu del subministrament d'electricitat a clients en situacions de pobres energètica". Per això, els signants reclamen que es posin en pràctica mesures per protegir els consumidors més vulnerables en un moment particularment difícil com l'actual, en què tot just comencem a sortir de la crisi causada per la pandèmia de la covid: "Els governs han de posar en marxa més mesures socials per protegir les llars més vulnerables davant els preus disparats. Ara bé, aquestes intervencions han d'estar ben focalitzades, ajudar a qui realment ho necessiti, sense donar lloc a un subsidi encobert al sector dels combustibles fòssils", ha afegit Solé.

"La solució a aquesta crisi vindrà de la mà de mesures verdes, socials i de reforç de la competència", ha conclòs l'eurodiputat per Esquerra Republicana.

  Front comú per demanar a la Comissió Europea que mogui fitxa davant la crisi de preus de l'energia a l'Estat espanyol

Una energètica pública catalana, l'aposta d'Esquerra Republicana
En paral·lel, durant el ple del Parlament, la portaveu del grup parlamentari d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha denunciat la gran estafa dels oligopolis elèctrics i la privatització del sistema per part del PP i del PSOE. "Han desregularitzat el sistema per deixar els preus en mans del mercat i han deixat el mercat sota control dels seus amics", ha denunciat Vilalta.

Els republicans han deixat clar que aquesta és la legislatura de l'energètica pública, tal i com recull l'acord d'investidura i el Pla de Govern. Una energètica pública catalana que és més necessària que mai, per "influir en els preus del mercat" i fer el subministrament elèctric un bé veritablement públic, segons ha explicat la portaveu republicana.

Per la seva banda, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha lamentat que les mesures del govern espanyol hagin arribat tard i siguin del "tot inútil" perquè no ataquen la causa de fons que és el model energètic espanyol i el sistema tarifari". "Des de Consum tenim la voluntat de defensar els drets fonamentals dels consumidors més vulnerables controlant les operadores a Catalunya", ha conclòs Torrent.