Esquerra proposa un acord per a una solució democràtica i política que inclogui diàleg, desjudicialització i un referèndum

Els republicans plantegen una llei al Congrés que retorni la resolució del conflicte a la política retirant totes les causes judicials vinculades al procés

Esquerra Republicana posa sobre la taula un acord per a la resolució política i democràtica per a Catalunya, especialment davant de la negativa de l'Estat al diàleg, la judicialització de la política i la repressió per criminalitzar l'independentisme. La proposta dels republicans inclou tres eixos: diàleg i negociació; l'aixecament de la causa general contra l'independentisme; i referèndum; i pivota sobre els eixos dels drets fonamentals i de la fi de la repressió.

L'aposta pel diàleg es concreta en una taula entre partits polítics amb majoria al Congrés per garantir que els acords es tiraran endavant per tal que s'ocupi la cadira buida que va deixar Pedro Sánchez.

I Esquerra demana també que es deixi d'utlitzar el dret penal per combatre posicionaments ideològics i adversaris polítics. Per això els diputats d'Esquerra impulsaran una llei que retorni la resolució del conflicte a la política retirant totes les causes judicials contra un miler de persones vinculades al procés.

En tercer lloc, la proposta dels republicans inclou també un referèndum, que ha de ser inevitable, a través d'un acord polític que Esquerra defensa avalada per la força del 80% de la ciutadania.

El candidat d'Esquerra, Gabriel Rufián, ha presentat la proposta al costat del catedràtic de dret penal de la UB Joan Queralt, davant de la presó Model. "Volem treure les togues de la política", ha explicat Rufián. "No és tan difícil, només cal voluntat política", ha afegit el candidat dels republicans apel·lant a la democràcia per sobre de la legalitat.

Al seu torn, Queralt ha reclamat "desfermar la voluntat política" per a una solució "duradora i justa". "Han d'estar en llibertat, no han comès cap delicte; l'indult és demanar perdó, i no és en cap cas el que plantegem", ha insistit Queralt.