El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián
El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián

El portaveu d’Esquerra al Congrés anuncia l’abstenció d’Esquerra a la pròrroga de l’estat d’alarma per la seva recentralització, militarització i perquè no inclou un confinament total

El portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, ha advertit avui l’executiu espanyol durant una dura intervenció al ple que resulta tan rídicul com absurd sentir parlar de Pactes de la Moncloa, com a única resposta a la crisi humanitària del Coronavirus. "El que tenim davant no s’arregla amb la cúpula de quatre partits, un exèrcit i un rei en un despatx de la Moncloa", ha subratllat Rufián, que ha insistit que "la resposta a la pregunta de com sortirem d’aquesta situació, no està en reeditar allò que es va fer (i es va fer malament) fa 40 anys. La resposta va molt més enllà".

En aquest sentit, Rufián ha insistit: "No hi haurà cap pacte a l’Estat espanyol, sense pactes previs amb Europa, Estrasburg, Brussel·les, amb Ajuria Enea a Euskadi, i amb el Palau de la Generalitat, com a mínim". "Les suposades contrapartides socials dels Pactes de la Moncloa no van arribar mai. Les úniques contrapartides van ser saudites, i tothom sap a qui van arribar. I si hi ha falta de mitjans, no és per una frivolitat sobrevinguda, és fruit de les retallades i privatitzacions d’adversaris molt patriotes i visibles", ha denunciat.

El portaveu d'Esquerra al Congrés, també ha volgut deixar clars els tres motius de l’abstenció d’Esquerra Republicana a la pròrroga de l’estat d’alarma. En primer lloc, perquè no obliga al confinament total: "S’ha de parar. I no es fa. S’ha de parar l’activitat no essencial avui, per tenir alguna activitat que reprendre demà. Vostès van fer un pedaç, van donar un permís retribuït de 15 dies, que coincidís amb la Setmana Santa. No té cap sentit que, amb milers de contagis, estiguin les ciutats plenes de repartidors portant hamburgueses i safates de sushi en bici".

En segon lloc, per una ineficaç gestió que, a més, és recentralitzadora. I un exemple d’això n’és el Reial Decret de mesures econòmiques, que l’executiu de Pedro Sánchez ha portat avui al Congrés: “obren la porta a retallar les polítiques actives d’ocupació de les comunitats autònomes, en més de 2.400 milions d’euros. En el cas de Catalunya, en 215 milions d’euros. Un 55%. Deixen, de facto, amb menys de la meitat de mitjans, als serveis públics autonòmics, per afrontar la postcrisi. La recentralització mai no és la solució. No és per nacionalisme, és per pura eficiència. Cap administració coneix millor el terreny com la local, la municipal i autonòmica” ha insistit Rufián.

I finalment, en tercer lloc, ha argumentat l’abstenció d’Esquerra també per la "militarització de tot plegat. Nosaltres no tenim mania a l’exèrcit, li tenim memòria. I no ens sembla normal que es gastin cada any 11.500 milions d’euros en pressupost militar, i que després d’arribar una pandèmia no hi hagi mascaretes ni respiradors als hospitals", ha subratllat.

D’altra banda, el portaveu d’Esquerra al Congrés també ha volgut deixar clar que, ara, el que cal és pensar en un nou pacte social, polític i humà, "un nou pacte integral per la vida, sota una premissa clara: com volem sortir d’aquesta situació. Si guanya la por, haurem donat un pas més cap al totalitarisme. No s’està posant a prova la fragilitat del sistema, s’està mostrant la desigualtat i la violència social. Menys pactes de la Moncloa, i més pactes per la vida", ha conclòs.