Gabriel Rufián, al ple del Congrés dels Diputats
Gabriel Rufián, al ple del Congrés dels Diputats

El Grup Republicà votarà aquest dijous a favor dels pressupostos generals de l'Estat per al 2023, pels que ha aconseguit la tranferència de 900 milions en inversions de l'Estat i recursos per a projectes estratègics arreu del territori.

Esquerra Republicana votarà a favor, aquest dijous, dels pressupostos generals de l'Estat per al 2023. Ja ho ha donat a entendre així durant el ple el portaveu del Grup Republicà al Congrés, Gabriel Rufián, que ha posat en valor la força negociadora dels republicans davant del govern espanyol, i que s'ha mantingut fins a l'últim moment. Ahir mateix, per exemple, encara es va tancar l'acord per paralitzar els treballs de la línia de molt alta tensió (MAT) a Santa Coloma de Farners per estudiar una alternativa menys agressiva, recollint una reivindicació històrica del territori.

Els últims acords negociats s'ajunten als que ja es van fer públics dimarts passat, començant per l'encomana de gestió per valor de 900 milions d'euros d'inversions de l'Estat a Catalunya, la gestió dels quals assumirà la Generalitat amb l'objectiu de corregir una de les grans xacres dels últims pressupostos estatals, com ha estat el seu baix nivell d'execució.

No podem estar alineats amb els que creuen que s'és més valent protestant des d'un sofà que legislant des d'un escó
Gabriel Rufián Portaveu del Grup Republicà al Congrés de Diputats

Rufián ha enumerat altres dels principals acords a què s’ha arribat, com són la transferència de les antigues casernes de la Guàrdia Civil de Sabadell, Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní d’Anoia i Sant Quintí de Mediona; els 24 milions per a l’assistència pública en salut bucodental i altres inversions estratègiques per al territori, com els 60 milions per a Catalunya Media City, els 40 milions per a l’Autoritat Metropolitana del Transport, l’assignació de 400 noves places de secretaris i interventors per als ajuntaments catalans i fins a 30 milions d’euros per a diferents projectes territorials, com els 5 milions que es podran destinar a la renovació del parc de Can Zam de Santa Coloma de Gramenet.

“Fa molt temps que vam dir que estem farts de militar exclusivament en la moral i en tenir la raó i perdre”, ha dit Rufián. “Volem militar en la utilitat”, ha sentenciat, i ha convidat a la resta de grups a fer el mateix i a no estar alineats amb els que d’una banda, “donen la culpa de tot al més dèbil, a l’immigrant, a la dona, al precariat”, en al·lusió al discurs de l’extrema dreta, “i als que de l’altra creuen que s’és més valent protestant des d’un sofà que legislant des d’un escó”.En relació a l’aprovació dels pressupostos, el Grup Republicà també vol fer pública la seva disculpa per un error en la votació d'una esmena per donar 7 milions d'euros per als campaments de refugiats saharauís de Tinduf, que afortunadament va poder tirar endavant igualment. Esquerra Republicana té acreditada la defensa permanent i sense escletxes del poble saharauí, en què ha treballat de manera concreta des del Congrés dels Diputats, i vol refermar una vegada més el seu compromís amb aquesta lluita.