El portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, durant la seva intervenció al ple.
El portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, durant la seva intervenció al ple.

El portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés demana al govern espanyol endurir les mesures de confinament i garantir que cap treballador perdi la feina: “Que ningú quedi enrere”

“Els hospitals no necessiten militars. Necessiten més mitjans i més personal sanitari. Menys Guàrdia Civil i Exèrcit patrullant per ‘donar tranquil·litat’ i més recursos per al personal sanitari”. Amb aquestes paraules s’ha referit el portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, a les mesures impulsades pel govern espanyol per a fer front a la crisi provocada pel Covid-19. En un ple extraordinari celebrat aquest dimecres al Congrés dels Diputats, Rufián ha demanat al govern de Pedro Sánchez endurir les mesures de confinament individual i atendre la petició del Govern de la Generalitat d’aïllar Catalunya. A més, ha subratllat que cal garantir que cap treballador perdi la feina: “Que ningú quedi enrere”.

El portaveu republicà al Congrés ha destacat que “si això és avui un problema global és perquè no es va tractar de forma territorial”. “Si ja van ser irresponsables un cop amb el no confinament territorial, no ho tornin a ser ara no endurint el confinament individual. Hem d’aïllar casa a casa, família a família”, ha reclamat. A més, ha plantejat “un canvi de paradigma total”: reduir el pressupost militar en un 40% per destinar-ho íntegrament al sistema públic de salut, i mentrestant, destinar els recursos destinats al desplegament militar previst durant aquesta crisis “íntegrament a mitjans per a metges i infermeres”. “El hospitals estan a punt de col·lapsar, i si no ho aturem només anirà a pitjor”, ha avisat.

Rufián ha començat la seva intervenció agraint el treball de professionals sanitaris, transportistes, caixers, agricultors, personal de neteja i la resta de treballadors que estan sostenint aquesta crisi, i ha advertit que “la crisi sanitària passarà, però la crisi econòmica prevaldrà”. Per això, ha proposat una bateria de mesures com la moratòria del pagament del lloguer per a tots els afectats durant la crisi, una moratòria general i directa del pagament de les cotitzacions de Seguretat Social, quotes d’autònoms i ajornament de pagament d’impostos com l’IVA, o suspendre el pagament de serveis bàsics com la llum, l’aigua i el gas. “Massa gent en massa crisis ha estat abandonada. Que aquesta no sigui una més”, ha manifestat.

Per últim, ha llançat “un avís” als qui “estan utilitzant aquesta crisi com a cortina de fum per a tapar les seves vergonyes i les seves corrupteles”, en referència a les presumptes il·legalitats comeses per Joan Carles de Borbó i l’actuació de la Casa Reial. “Investigarem fins al darrer euro aconseguit en negocis amb sàtrapes saudites. Ja sigui pretèrit, emèrit o futur”, ha sentenciat.