El portaveu del Grup Republicà al Congrés, Gabriel Rufián, durant la seva intervenció al ple del Congrés aquest dimarts
El portaveu del Grup Republicà al Congrés, Gabriel Rufián, durant la seva intervenció al ple del Congrés aquest dimarts

El portaveu del Grup Republicà al Congrés aprofita la moció de censura de VOX per advertir el govern de Sánchez que calen accions més decidides per aturar l'auge de l'extrema dreta

El portaveu del Grup Republicà al Congrés, Gabriel Rufián, va aprofitar aquest dimarts la intervenció al ple de la moció de censura contra Pedro Sánchez per advertir-lo que "al seu govern no el farà caura una moció, sinó la inflació", i va instar-lo a començar a pensar en la gent a qui està decepcionant "i no tant en els gerents de les empreses que els estan pressionant". Perquè una democràcia, va afegir, "no s'ha de sostenir en els comptes corrents de la gent, sinó en les coses corrents que afecten la gent".

Va ser el final d'una intervenció en resposta al discurs de l'exdirigent comunista Ramón Tamames, als seus 89 anys candidat a la presidència del govern per VOX, impulsor d'una moció de censura que s'ha votat aquest dimecres només amb el suport d'un vot més que el dels seus 52 diputats. "Estic segur que fins i tot vostè ja està convençut que va ser una mala idea", ha assegurat Rufián en el torn de rèplica de què ha pogut fer ús ja avui dimecres, abans de la votació. Els 13 diputats i diputades del Grup Republicà hi han votat en contra.

En la sessió d'ahir, el portaveu republicà va dir al candidat que implicar-se en aquesta acció, vista la seva trajectòria política, era sobretot símptoma de no haver sabut envellir. I no es va estar d'enumerar-li quina mena de perfils hi havia entre els signants de la moció censura -diputats de VOX al Congrés-, entre altres coses antics militants de formacions falangistes que tenien en el seu ideari reinstaurar la dictadura per la via d'un cop d'estat.

És curiós que haguem arribat al punt que tot és un cop d'estat excepte un cop d'estat
Gabriel Rufián Portaveu del Grup Republicà al Congrés de Diputats

Arran de les contínues referències amb to de nostàlgia que Tamames va fer al passat, el portaveu republicà li va retreure que hagués parlat "d'un temps que no va existir", i que ho hagués fet "de la mà dels fills i dels nets dels qui li van empresonar". I que s'apuntés a la curiosa teoria que a l'Estat espanyol ha arribat un moment que tot ha acabat essent un cop d'estat excepte allò que és un cop d'estat": La reforma del Codi Penal, la investidura d'un govern del PSOE amb Unidas Podemos, la reforma del Tribunal Constitucional, l'aprovació dels pressupostos, el referèndum de Catalunya, ... "I en canvi allò del 36 va ser una baralla entre avis...".

Tamames també havia fet seva la tesi que el castellà està perseguit a Catalunya, a la qual cosa Rufián va respondre -com altres vegades ha fet des de la tribuna del Congrés- que ell és fill de Santa Coloma de Gramenet, bressol de la immersió lingüística que va convertir el català en llengua vehicular a l'escola, i que "mai" no ha tingut el més mínim problema a l'hora d'expressar-se en castellà. "Es ridícul", va sentenciar.

O també la defensa del sistema judicial espanyol, que Ramón Tamames havia qualiticat d'exemplar. "Doncs llavors, per què jutges d'Escòcia, d'Alemanya, de Suïssa o de Bèlgica no han extradit encara a perillosos delinqüents, com vostès diuen, com Carles Puigdemont o Marta Rovira?", li va preguntar Rufián. "Ja li ho dic jo. Perquè en les seves sentències diuen que no tindrien un judici just. Això és una vergonya per a la democràcia d'aquest país".

La moció de censura, amb un debat que ha deixat també alguns moments esperpèntics durant els dos dies de sessió, s'ha acabat rebutjant amb només 53 vots a favor, 201 en contra i 91 abstencions.