Gabriel Rufián, intervenint al ple del Congrés dels Diputats
Gabriel Rufián, intervenint al ple del Congrés dels Diputats

El ple del Congrés aprova, amb el suport del Grup Republicà, iniciar el tràmit parlamentari per a l'eliminació del delicte de sedició del Codi Penal

El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous a la nit -ja divendres- la presa en consideració de la proposició de llei per a la derogació del delicte de sedició del Codi Penal, que d’aquesta manera començarà el tràmit a la cambra baixa. El Grup Republicà ha votat a favor de la iniciativa, presentada pel PSOE i Unidas Podemos, i que també és fruit de l’acord a què s’ha arribat amb el govern espanyol dins l’agenda de la taula de negociació per avançar en la desjudicialització del procés independentista i la resolució política del conflicte de Catalunya amb l’Estat espanyol.

El portaveu del Grup Republicà al Congrés, Gabriel Rufián, ha volgut deixar clar d’entrada que “s’hi posin com s’hi posin votar no és delicte” i que malgrat tota la immensa maquinària de manipulació, l’empresonament i l’exili “no han aconseguit ni aconseguiran convèncer dos milions de persones de Catalunya que volen votar el seu estatus polític”. El portaveu republicà ha dit que l’abolició del delicte de sedició “no és cap concessió ni a Esquerra republicana ni a l’independentisme, sinó una concessió a la democràcia”.

Per Rufián, l’essencial del que es pretén amb aquesta reforma del Codi Penal “és posar-li una mica més difícil al jutge fatxa de torn. I no ho dic només per la sentència lamentable i ridícula contra els independentistes: ho dic també per la sentència de La Manada, per exemple”.

No som crítics de cine mirant una pel·lícula; som polítics que hem de treballar per poder ser part de la solució i no del problema
Gabriel Rufián Portaveu del Grup Republicà al Congrés

El portaveu del Grup Republicà al Congrés també ha ironitzat sobre la reacció de dirigents del PSOE, començant per membres del propi govern espanyol, intentant diluir l’efecte de la reforma sobre els casos oberts a l’independentisme. “On és la noticia? No és més que el PSOE fent de PSOE, i fa 40 anys que és així”, ha dit. I ha afegit que “nosaltres ni volem ni podem canviar el PSOE ni som responsables de les seves dedicions. Ho som, en tot cas, de les seves rectificacions”. I en aquest moment ha enumerat un reguitzell d’iniciatives en què els vots d’Esquerra Republicana han estat decisius per la millora de la vida de les persones, des d’ajuts “que han salvat vides” durant la pandèmia per la COVID-19, la dignificació de les pensions, la resolució del conflicte dels interins, el rescat dels parcs cientícis, la Llei de convivència universitària, la llei d’infància, la Llei de la ciència o la Llei del només sí és sí.

Rufián ha assegurat que gràcies a l'esforç de gran part de la societat catalana i de les institucions ara mateix nou presos independentistes poden dormir a casa seva “i no en una cel·la” i ha fet una crida perquè a qui no li agradi el que està fent i aconseguint Esquerra Republicana i comparteix mínimament els seus valors “ens ajudi”. “No som crítics de cine mirant una pel·lícula; som polítics que hem de treballar per poder ser part de la solució i no del problema”, ha sentenciat.

Superat aquest primer tràmit, la iniciativa passarà ara pels debats d’esmenes a la totalitat i a l’articulat abans de la seva aprovació al Congrés. Després passarà al Senat, d’on només tornarà per a l’aprovació definitiva si s’hi incorporés alguna esmena.