Gabriel Rufián, en una intervenció al Congrés dels Diputats
Gabriel Rufián, en una intervenció al Congrés dels Diputats

El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la reforma laboral, en què PSOE i Unidas Podemos han tingut el suport de Ciutadans i UPN. Esquerra Republicana, amb qui el govern no ha acceptat negociar res, ha votat contra

“Esquerra Republicana no està demanant al govern que compleixi les promeses i el programa electoral d'Esquerra. Li està demanant que compleixi les seves promeses i el seu programa electoral en una cosa tan clau com la derogació de la reforma laboral. I això no és la derogació que van prometre que farien; és el retoc de la reforma que van prometre que no farien”.

D’aquesta manera ha explicat el portaveu del Grup Republicà al Congrés, Gabriel Rufián, el vot en contra del seu grup a la reforma laboral després que el govern de PSOE i Unidas Podemos s’ha negat a tocar “ni una coma” de l’acord a què prèviament havia arribat amb patronal i sindicats. “El diàleg social està molt bé, però les lleis es fan al Congrés”, ha recordat Rufián. “I quan hi ha qui ve aquí i ens diu ‘signa això perquè és el que hi ha i no es toca’ tu no creus que el Congrés sigui la seu de la sobirania popular, tu creus que el Congrés és un notari. I això és perillós. I això és el que ha passat aquí”, ha sentenciat.

Si et venen una moto i t’acaben donant una bicicleta, que no surtin amb l’excusa que almenys té rodes
Gabriel Rufián Portaveu del Grup Republicà al Congrés de Diputats

La reforma laboral no resol, per tant, cap dels punts que Esquerra Republicana va posar com a condició per negociar-la i aprovar-la, com recuperar “indemnitzacions justes per a acomiadaments injustos”, els salaris de tramitació o l’autorització administrativa prèvia davant dels EROs, entre d’altres punts. Adreçant-se directament al treballador i treballadora, ha dit: “Saps quant li costava al teu cap acomiadar-te injustament després de dos anys treballats cobrant 1.000€ al mes amb la reforma laboral del PP? 2.531€. Saps quant li costa al teu cap acomiadar-te ara després de dos anys treballats cobrant 1.000€ al mes amb aquesta reforma laboral? 2.531€. El mateix”.

I és que ni el Ministeri de Treball ni el Govern han volgut recuperar una indemnització justa enfront d'acomiadaments injustos. En aquest com en altres exemples que ha citat Rufián, la reflexió final era la mateixa: “Podien fer-ho? Sí, podien. Primer, perquè ho van prometre; segon, perquè nosaltres li ho proposàvem, i tercer perquè tenien els números per poder-ho fer”. “La pregunta no és per què nosaltres no acceptem aquesta reforma laboral; la pregunta és per què l'accepten ells”, ha dit en al·lusió al govern i a PSOE i Unidas Podemos.

En un to especialment greu i visiblement molest per les pressions i retrets que Esquerra Republicana ha rebut els últims dies per comminar-la a votar cegament la reforma, ha contestat a la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que havia acusat Esquerra d’avalar, amb el seu vot en contra, la reforma laboral del PP. “Si et venen una moto i t’acaben donant una bicicleta, que no surtin amb l’excusa que almenys té rodes. Això és una estafa”.

Rufián ha acabat la seva intervenció advertint que Esquerra Republicana no funciona sota amenaces. “Això no ha estat un procés de negociació; això ha estat un procés de pressió i de negació”. Aquesta, ha afegit, és la reforma laboral “que hauria negociat, firmat i votat Albert Rivera si hagués estat vicepresident del Govern”. I encara una reflexió final all govern: “La posició inexplicable no és la nostra, perquè en definitiva a nosaltres ens han votat per fer exactament el que estem fent avui aquí. I a vostès?”