Gabriel Rufián, amb les tres bales recollides de la tanca de Melilla per denunciar la massacre / Marc Puig
Gabriel Rufián, amb les tres bales recollides de la tanca de Melilla per denunciar la massacre / Marc Puig

El portaveu republicà reclama al president del govern espanyol que deixi de posar excuses per afrontar el diàleg i li recorda que "forma part de la nostra responsabilitat ser part de la solució i no del problema"

El portaveu del Grup Republicà al Congrés, Gabriel Rufián, ha insistit aquest dimarts al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que per fer front a la crisi econòmica actual no són suficients mesures puntuals i extraordinàries com les que s’han anunciat des del govern espanyol, sinó que han de ser “permanents i estructurals” per aconseguir una distribució més justa de la riquesa i que els efectes de la crisi no els paguin, com sempre, els més vulnerables. “Els instem a treballar en un nou sistema fiscal basat en la justícia”, ha dit, “que no pot ser ni temporal ni extraordinària. La justícia o és permanent o no és justícia”.

Rufián hi ha posat dades moltes concretes, fent èmfasi en què la normalitat per a la immensa majoria de la gent no és el que es discuteix al Congrés sinó el que paga als supermercats. “L'últim any les cebes han pujat un 50%. Els bolquers un 36%. Els ous un 35%. El lluç un 30%. El salmó un 29%. Les patates un 25%. La llet un 23%. L'arròs un 22%. L'oli un 21%. El butà un 20%. I el meló un 102%”. El portaveu republicà ha recordat que “avui la gent és 3.000 € més pobra que fa un any, hi ha un 33% de pobresa juvenil i un 28% de pobresa infantil”. I tot això mentre, en paral·lel, les cinc grans companyies elèctriques “es reparteixen quatre vegades més beneficis que mai: 10.000 milions d’euros a l'any”.

Davant la bateria de mesures que hores abans havia anunciat el president del govern espanyol per afrontar la crisi, Rufián li ha etzibat: “Avui s’ha llevat d’esquerres. Enhorabona”. El portaveu republicà ha volgut posar en valor que en l’actual legislatura, i “gràcies a la negociació i al vot d’Esquerra Republicana”, s’ha pogut avançar en polítiques socials com per exemple mantenir i revaloritzar les pensions, prohibir l'acomiadament durant les baixes, aprovar la Llei de l’eutanàsia, reforçar la lluita contra la violència masclista o la protecció de la infància, aprovar una Llei de ciència, dignificar la situació dels interins, retirar les medalles a assassins i feixistes o ampliar i prorrogar centenars d'ajudes durant la pandèmia “que van salvar a centenars de milers de famílies”.

Per què 130 africans que salten ho fan per una màfia i 130.000 ucraïnesos que es desplacen ho fan per una causa?
Gabriel Rufián Portaveu del Grup Republicà al Congrés de Diputats

Gràcies a la negociació i al vot d’Esquerra Republicana, ha reivindicat Rufián, “s'ha apujat dues vegades el salari mínim interprofessional o s'ha aprovat un ingrés mínim vital”. En aquest sentit ha afegit que anuncis de Sánchez durant el ple com l’impost a les grans energètiques o a la banca, avui especialment ovacionades des de la bancada del PSOE, han estat reclamats per part del Grup Republicà des de fa mesos.

S’ha viscut un moment tens quan, per denunciar la massacre de fa uns dies a la tanca de Melilla, el portaveu d’Esquerra Republicana ha deixat sobre el faristol de la tribuna tres bales que aquest cap de setmana va recollir del lloc dels fets la també diputada republicana Maria Dantas, que n’ha tornat commocionada després de comprovar sobre el terreny els efectes encara ben visibles d’aquella tragèdia, que va acabar amb 37 morts arran de l’actuació de la gendarmeria marroquina. “Per què 130 africans que salten ho fan per una màfia i 130.000 ucraïnesos que es desplacen ho fan per una causa?”, s’ha preguntat.

En un altre sentit, i després de defensar l’escola pública i la igualtat d’oportunitats que garanteixi l’accés universal als estudis universitaris, Rufián també ha volgut fer referència a la llengua per deixar clar que “ni el castellà està perseguit a Catalunya ni el català és patrimoni exclusiu de l'independentisme. O ho entenem o li estarem fent un mal servei a una llengua que mereix ser protegida i no sotmesa a vassallatge”, ha assegurat. I en clau nacional ha dit que ser independentista, per si sol, “no representa res”, perquè “una Catalunya independent o uns Països Catalans independents poden ser unes repúbliques de lliures i iguals o poden no ser-ho. El que sí que els asseguro és que si depèn d’Esquerra Republicana ho seran”.

El portaveu republicà ha retret a Sánchez, precisament, que durant la seva intervenció inicial no hagués destinat “més d’una frase, literalment” a abordar al conflicte polític d’Espanya amb Catalunya, i li ha demanat que deixi de posar excuses per activar la taula de diàleg per interessos partidistes. I en relació al conflicte ha afegit: “O es dirimeix amb jutges, policia i porres, que ja s’ha intentat -i no funciona-, o per la via negociada que nosaltres recolzem i defensem”. “Forma part de la nostra responsabilitat ser part de la solució i no del problema”, ha sentenciat.