La nova consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, durant la presa de possessió del seu càrrec. MARC PUIG
La nova consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, durant la presa de possessió del seu càrrec. MARC PUIG

La professora de Ciència Política, amb una àmplia trajectòria acadèmica, dirigirà un Departament que reforça les polítiques de memòria

La politòloga Gemma Ubasart ha estat nomenada consellera de Justícia, Drets i Memòria pel president de la Generalitat, Pere Aragonès. Acadèmica d’àmplia trajectòria, Ubasart se situa al capdavant d’una conselleria que es reforça per donar especial rellevància a les polítiques de memòria, bandera històrica d’Esquerra Republicana.

Nascuda a Castellar del Vallès el 1978, Ubasart és professora de Ciència Política a la Universitat de Girona. Doctora en Ciència Política per la UAB, Diploma en Estudis Avançats en Dret i Màster Europeu en Sistema Penal i Problemes Socials, ha treballat com a investigadora a institucions acadèmiques d’arreu del món, com la London School of Economic and Political Science del Regne Unit, la Universitat de Pàdua (Itàlia), la University of Ottawa (Canadà), L’Institut d’Estudis Polítics de París(França) i l’Institut de Alts Estudis Nacionals (L’Equador).

El seu àmbit d’actuació ha girat al voltant de les polítiques públiques, la conflictivitat política i el canvi social, i en els darrers temps ha dut a terme investigacions sobre règims del benestar i polítiques socials, conflictes i sistema penal, govern i política local.

Compromesa amb la democratització de la política, el benestar de la ciutadania i els drets civils, Ubasart va implicar-se en el moviment 15-M i en el naixement de Podem, de qui va ser secretària general a Catalunya el 2015, càrrec que va abandonar després de les eleccions al Parlament d'aquell any. Uns anys abans havia participat de la política municipal al seu poble en ser escollida regidora de l’agrupació d’electors L’Altraveu per Castellar el 2007.

Ferma defensora del dret a l’autodeterminació de Catalunya, Ubasart ha denunciat reiteradament la repressió que pateix el moviment independentista i ha estat molt crítica amb la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar els líders independentistes que van fer possible el referèndum de l’1 d’octubre.

La nova consellera de Justícia, Drets i Memòria ha alertat que la sentència del Suprem comporta greus conseqüències sobre els drets polítics de la ciutadania i els drets de manifestació, d’expressió, de lliure associació i a la dissidència política.

Etiquetes