El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, en una imatge d'arxiu. ACN
El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, en una imatge d'arxiu. ACN

El Departament d’Empresa i Treball va atreure un 28% més d’inversió estrangera que l’any anterior fins arribar als 612 milions d’euros, la xifra més alta de la història

La Generalitat de Catalunya va captar 612 milions d’euros d’inversió estrangera l’any passat, la xifra més alta des de que hi ha registres, que comencen l’any 1985. Suposa un 28% més que l’any anterior i ha estat gràcies a la tasca de l’agència ACCIÓ del Departament d’Empresa i Treball. Així ho ha anunciat aquest divendres el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, que ha presentat el balanç de la unitat Catalonia Trade & Investment, l’àrea d’ACCIÓ responsable de l’atracció i gestió d’inversions estrangeres de la Generalitat.

“Són uns resultats magnífics, tot i les dificultats en el context global”, ha valorat Torrent, que ha recordat que l’any passat, especialment a l’inici, va estar fortament marcat per la covid i també per l’escalada de preus de l’energia.

En total, l’any 2021 es van captar 82 projectes d’inversió estrangera, que van suposar la creació de 3.122 llocs de treball (+37%) i el manteniment de 2.471 llocs addicionals (+116%). El volum d’inversió estrangera atret per ACCIÓ en els últims cinc anys ha superat els 2.000 milions d’euros, un 31% més que el quinquenni anterior. En aquests darrers cinc anys s’han creat 27.444 llocs de treball gràcies a les inversions de multinacionals a Catalunya.

Des d’ACCIÓ s’assessora de manera integral les empreses estrangeres per facilitar que noves multinacionals inverteixin a Catalunya, al mateix temps que les que ja hi són presents duguin a terme ampliacions i reinversions. Aquesta estratègia ha estat reconeguda recentment pel Financial Times com la millor d’Europa entre les regions considerades ‘grans’. Està enfocada a captar inversions amb alt impacte i que generin llocs de treball de qualitat.

Per cada euro públic de pressupost destinat a aquesta àrea el 2021 s’han atret 221 euros d’inversió privada per part de companyies internacionals. “Una ràtio més que positiva”, ha valorat Torrent.

Reindustrialitzar Catalunya

El Departament ha orientat aquesta dinàmica de captació d’inversions a les àrees industrials i tecnològiques, i al mateix temps ha tractat de distribuir les inversions arreu del territori amb l’objectiu d’incrementar l’equilibri territorial i social al país. Així, la indústria lidera el nombre de projectes d’inversió estrangera, concentrant dos de cada tres euros captats, i dos de cada tres llocs de treball creats gràcies a aquesta inversió són de caràcter tecnològic.

Segons ha assenyalat Torrent, l’àmbit industrial és una de les principals prioritats del Departament d’Empresa i Treball per reindustrialitzar Catalunya, ja que segons apunta el Departament “les economies industrials són més innovadores, estan més obertes a l’exterior, són més productives i generen una ocupació més estable i de més qualitat”.

Des d’un punt de vista sectorial destaquen en primer lloc els projectes d’inversió destinats al sector de les TIC-transformació digital (amb el 20% del total), seguits de l’automoció i moto (20%) i la química (13%). Pel que fa als principals països inversors, encapçalen la llista els Estats Units (16%), Alemanya (16%), Regne Unit (12%), França (11%), Japó (9%) i la Xina (6%).