El Govern limitarà el preu dels enterraments i fixarà un preu màxim per rebre el servei bàsic mentre duri la pandèmia

La mesura, inclosa en el nou Decret Llei de la Generalitat, té com objectiu evitar possibles abusos per part de les funeràries

La Generalitat de Catalunya ha acordat en el Consell de Govern extraordinari d'avui limitar el preu dels enterraments i fixar un preu màxim per rebre la prestació bàsica que preveu la Llei mentre duri la pandèmia del coronavirus. L’objectiu d’aquesta iniciativa és evitar possibles abusos per part de les funeràries en un moment, a més, molt complicat en què els familiars i coneguts no es poden acomiadar dels seus ni es poden fer vetlles.

El Govern ha aprovat avui el quart Decret llei amb mesures econòmiques i socials per fer front a la crisi ocasiona pel coronavirus i en un dels elements destacats habilita la Secretaria de Salut Pública per exercir la coordinació de les competències sobre serveis funeraris a tot el territori. D’acord amb aquestes funcions de coordinació, la Salut podrà imposar obligacions addicionals de caràcter excepcional i transitori a les entitats relacionades amb la prestació d’aquests serveis. Finalment, l’exercici i el contingut dels drets de les persones usuàries dels serveis funeraris resten condicionats als requeriments de salut pública que estableixi la Secretaria de Salut Pública, la qual ha d’adoptar totes les mesures possibles per fer-los efectius.

El text afegeix una disposició addicional a la Llei 2/1997, de 3 d’abril, sobre serveis funeraris, que estableix que, mentre es mantingui la situació de greu emergència sanitària, aquests serveis poden ser declarats per l’autoritat competent en matèria de salut “serveis de prestació forçosa”. La finalitat d’aquesta mesura és, d’una banda, assegurar que la prestació d’aquests serveis en una situació de pandèmia com la que estem vivint es faci de manera contínua i universal. I, de l’altra, reduir riscos de malaltia o contagi entre la població.

Tenint en compte que el nombre de defuncions a Catalunya s’ha incrementat considerablement a causa del COVID-19, el Govern considera necessari establir mesures que permetin agilitar el temps de donar-los el corresponent destí final. I també es considera adient establir protocols de tractament dels cadàvers afectats pel COVID-19 i en matèria de trasllat per a la realització del seu destí final d’inhumació o incineració.

La declaració de prestació forçosa implica que l’òrgan competent en matèria de salut podrà assignar a cada hospital o centre residencial una empresa funerària per a la prestació del servei, quan existeixin raons justificades o la possibilitat de derivació directa a una empresa en concret. Tal com preveu la Llei, es podrà escollir l’empresa funerària un cop efectuat el trasllat urgent del cadàver al tanatori i s’haurà de fer a proposta motivada de l’ens local territorial corresponent.

Així, segons el nou Decret, la Secretaria de Salut Pública podrà fer:

  • La classificació de cadàvers en grups, segons la causa de defunció.
  • El transport urgent dels cadàvers al cementiri de la localitat o, si escau, a d’altres de properes, per a la seva inhumació o incineració immediates.
  • El transport de cadàvers per qualsevol mitjà adient, amb l’adaptació, si escau, dels requeriments establerts reglamentàriament.
  • La prohibició de les vetlles en tot tipus d’instal·lacions, així com les cerimònies de comiat, civils o religioses, que puguin comportar l’aglomeració de persones per evitar el risc de contagis.
  • L’establiment de restriccions en l’acompanyament dels cadàvers a la seva destinació final.
  • L’habilitació d’espais com a domicilis mortuoris altres que les sales de vetlla i els cementiris, establint-ne les condicions higièniques i sanitàries.
  • La prohibició de realitzar pràctiques sobre cadàvers.
  • L’autorització d’inhumacions fora de cementiris comuns establint les condicions higièniques i sanitàries.
  • L’adopció de totes aquelles mesures addicionals que siguin necessaris per garantir la salut pública i la de totes les persones, familiars o prestadores de serveis afectades.”

Etiquetes