El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimarts en roda de premsa.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimarts en roda de premsa.

Aragonès reclama al govern de l’estat que flexibilitzi el dèficit per poder atendre l’emergència: “Cal protegir el benestar de la ciutadania i preservar l’economia productiva del país”

El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts un pla de mesures anticrisi per fer front a les diverses emergències causades per la guerra a Ucraïna, per atendre l’arribada de persones refugiades, accelerar la transició energètica i ajudar la ciutadania i les empreses davant l’augment del cost de la vida provocada per l’escalada dels preus de l’energia. “És en moments de màxima dificultat quan és més important que el Govern se situï al costat de la gent, perquè ningú es quedi enrere a causa de la crisi”, ha afirmat en roda de premsa el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Es tracta d’un “ambiciós pla” que “d’entrada” destinarà 120 milions d’euros a “protegir el benestar de la ciutadania i preservar l’economia productiva del país”, ha assenyalat Aragonès. “Són mesures ambicioses que parteixen de la voluntat compartida d’acompanyar a totes les persones davant les diferents crisis provocades per la guerra que ens està plantejant i ens plantejarà al llarg dels propers mesos”, ha resumit Aragonès.

Per tal d’atendre de forma immediata a les refugiades procedents d’Ucraïna es posaran en marxa mecanismes d'acollida i allotjament, l’escolarització dels infants i beques menjador “a tots els alumnes que ho necessitin”. De fet, ha explicat el president, des de l’inici del conflicte s’han matriculat gairebé 2.400 alumnes nous que han vingut a buscar refugi a Catalunya.

Les mesures d’atenció a les persones refugiades s’han posat en marxa ja de forma transversal a tots els departaments del Govern, per exemple centralitzant l’enviament de material sanitari, reforçant les places d’allotjament d’emergència o posant en marxa programes d’inserció laboral. En aquests moments, Catalunya ja ha acollit més de 17.000 persones.

És en moments de màxima dificultat quan és més important que el Govern se situï al costat de la gent
Pere Aragonès President de la Generalitat de Catalunya

Impostos a les elèctriques

En l’àmbit energètic, l’Executiu ha decidit augmentar un 33% els impostos sobre la producció, emmagatzematge o transformació de l’energia elèctrica, i s’ha incrementat l’impost de les nuclears per crear un fons destinat “íntegrament” a accelerar la transició energètica. A més, s’ha accelerat la creació del programa de l’energètica pública i es modificarà la llei de les renovables i del codi civil per facilitar l’autoconsum.

Pel que fa a les ajudes econòmiques a l’economia productiva, s’ha habilitat una línia de 39 milions d’euros destinada al finançament de pimes i autònoms de les empreses agràries, agroalimentàries, forestals i del sector de la pesca i l’aqüicultura; i s’ha decidit congelar la tarifa de l’exercici 2020 de l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica.

“Volem mobilitzar totes les eines i els recursos disponibles”, ha destacat Aragonès. Per això, ha reclamat al govern de l’estat que flexibilitzi l’objectiu de dèficit per tal de poder augmentar la despesa per afrontar la crisi, passant del 0,6 a l’1%, fet que suposaria disposar d’uns 1.000 milions d’euros més “imprescindibles en un moment tan complicat com l’actual”. “No podem atendre a les múltiples crisis amb les mans lligades a l’esquena”, ha avisat el president, que també ha reclamat a l’Executiu de Pedro Sánchez que “abandoni el gen centralitzador”. “Perquè envair competències no és eficient per oferir una bona atenció a la ciutadania”, ha dit.