La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, amb dirigents de sindicats i patronals / ACN
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, amb dirigents de sindicats i patronals / ACN

L’oferta integrada d’FP comptarà amb una inversió rècord de gairebé 902 milions d’euros. En l’àmbit educatiu, s’avança la preinscripció i s’amplia la preferència a l’alumnat provinent de 1r de batxillerat i de centres d’adults

L'oferta integrada de formació professional (FP) per al proper curs serà de 445.818 places, un 6,42% més que l'any anterior, amb una inversió rècord de 901,7 milions d'euros. D’aquest total de places, 171.028 corresponen a l’àmbit educatiu, 8.129 més que l’any anterior. El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assenyalat que és l'oferta més alta de formació professional feta fins ara, en un acte del Govern aquest dilluns per presentar un acord històric amb les patronals i els sindicats per planificar l'FP a Catalunya.

El creixement de places d’FP en l’àmbit educatiu es concreta en 3.927 de grau mitjà; 2.937 de grau superior; 400 d'FP de grau bàsica; 295 a l'Institut Obert de Catalunya i 270 de programes de formació i inserció, planificat tenint en compte les necessitats arreu del territori. I va acompanyat de 698 docents més, que se sumaran a partir del setembre als 9.390 actuals.

Els àmbits que més creixen són els de la salut, electricitat i electrònica i comerç i màrqueting, que són els que van ser més demanats en la darrera inscripció. "No només estem davant la necessitat d'incrementar places, sinó sobretot de fer-ho en aquells sectors amb més demanda al mercat laboral i incorporació immediata", ha posat de relleu Cambray, que també ha volgut destacar que una de les novetats del proper curs serà el cicle formatiu de grau superior de Formació per a la mobilitat segura i sostenible.


S'avança la preinscripció

Aquest any, la preinscripció per als cicles d'FP s'avança, i Educació es compromet que tots els alumnes que participin en el procés ordinari tinguin plaça assignada abans de l'inici de curs i puguin començar les classes des del primer dia, cosa que no passava fins ara.

A més, en els cicles de grau mitjà, tindran preferència els alumnes amb continuïtat d'escolarització: els que provenen de 4t d'ESO i programes de formació i inserció, i, com a novetat, els dels centres de formació d'adults i de 1r de batxillerat.

La preinscripció per als cicles de grau mitjà per als alumnes de continuïtat serà del 12 al 18 d'abril i, per a la resta, del 9 al 15 de maig. Pel que fa als cicles de grau superior, la preinscripció serà del 26 de maig a l'1 de juny.

Per altra banda, la millora de l’orientació a l’alumnat és un dels objectius prioritaris d’Educació per tal de reduir l’abandonament prematur dels estudis. Per això, augmentarà els orientadors d’FP de 35 a un centenar a finals del proper curs -als instituts n’hi ha, actualment, 2.241.


Oferta formativa en l'àmbit laboral

Més enllà de l'FP inicial i bàsica, el Govern ha presentat l'oferta de formació professional al llarg de la vida, que es fa a través del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) i del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CFCC). El Departament d'Empresa i Treball hi inverteix un total de 210 milions d’euros, un 30,7% més que l'any passat.

Es tracta de 243.467 places de formació contínua i 31.323 de certificats de professionalitat. Així, en total, l'oferta de places d'FP per a l'ocupació creix un 3,4%, fins a les 274.790. I destaca l’increment de places adreçades a persones en situació de vulnerabilitat: en concret, es destinen prop de 1.000 places a persones amb discapacitat.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha recalcat que l'FP està cridada a tenir un paper decisiu en la "transformació del model productiu". En la mateixa línia, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha situat l’FP com “una de les palanques decisives de canvi a Catalunya”, ja que “impacta tant sobre les trajectòries formatives i professionals de les persones com en l’accés a una major cota de competitivitat de les empreses”.

Tota l’oferta integrada d’FP s’engloba en una finestra única, al portal “fp.gencat.cat”, on hi ha tota la informació i orientació per a la trajectòria formativa i professional en els diferents àmbits, el sistema educatiu, el laboral i el de la formació contínua.